Man.In.Fest 2015 – statuilor vivante și spectacole stradale pe străzile Clujului
https://www.ziarulmetropolis.ro/man-in-fest-2015-statuilor-vivante-si-spectacole-stradale-pe-strazile-clujului/

Statui vivante şi spectacole stradale din 9 ţări vor umple străzile Clujului între 22 şi 24 mai, la cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitaţii de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues şi fostul campion european al performance-urilor de acelaşi fel, Damian McKinnon.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Man.In.Fest 2015 / Locațiile evenimentelor vor fi Bulevardul Eroilor, Piața Matei Corvin și Muzeul de Artă, în timp ce trupele invitate vin din Spania, Germania, Olanda, Grecia, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Austria și România.

Spectacolele din acest an reunesc teme și abordări teatrale diverse, de la teatru de păpuși până la performance-uri cu teme sociale și politice. Cei de la Beeldje Living Statues vor prezenta la Cluj două spectacole de statui vivante interactive, bazate pe relația directă cu publicul, Sing along și Photographer and his assistant.

Spaniolii de la Totum Teatre aduc la Man.In.Fest spectacolul experimental Inevidenza, un show care s-a bucurat de un mare succes pe străzile Barcelonei, în timp ce grecii de la Experimental Theater of Thrace vor prezenta o producție puternic ancorată în situația social-politică actuală a Europei, Tea Time Europe.

De asemenea, publicul va putea vedea statui vivante spectaculoase, ca impunătoarea Devenir a portughezei Helena Reis sau pitoreștii Cossacks ai invitaților din Ucraina.Man.In.Fest 2015

Dincolo de evenimentul propriu-zis, ne propunem să creăm la Cluj o cultură a teatrului stradal și un centru de întâlnire pentru cei maivaloroși artiști de stradă din Europa. Reluăm și în acest an colaborări construite deja la edițiile trecute și ne bucură faptul că putem să vorbim deja despre o rețea internațională a festivalurilor de profil, printre care se numără și Man.In.Fest –  Ștefan Filip, directorul festivalului.

Festivalul din acest an va include și o competiție, în care publicul va putea să voteze performance-ul preferat, alături de juriu. Premiul cel mare va fi în valoare de 1500 de euro.

Man.In.Fest este unul dintre puţinele festivaluri de teatru stradal din România. Evenimentul a fost creat din dorinţa de a introduce în spaţiul teatral naţional creaţii contemporane de renume internaţional, care să familiarizeze publicul din România cu inovaţiile din domeniul artistic existente în afara ţării.

Programul complet al evenimentelor:

Vineri, 22.05

B-dul Eroilor, 16:00 – 19:00

Man.In.Fest 2015 Photographer and his assistant – Beeldje Living Statues (NL)

Cossacks (UA)

Devenir – Helena Reis (POR)

Granny Nadka – Ashton Ka (BG)

Stillman Theatre – Damien McKinnon (AUT)

Clod’o (DE)

18:00 – 21:00, Casa Matei Corvin

Cântăreții din Bremen – Teatrul Ciufulici (RO)

Varina – Helena Reiss & Samuel Buton (POR)

Golden – Philippe Rives (DE)

22:00, Muzeul de Artă

Tea Time Europe – proiecție video (r. Giorgos Zamboulakis)

Sâmbătă, 23.05

B-dul Eroilor, 16:00 – 19:00

Devenir – Helena Reis (POR)

Sing along – Beeldje Living Statues (NL)

Golden – Philippe Rives (DE), Clod’o (DE), Paper Men (UA)

18:00 – 21:00, Casa Matei Corvin

Granny Nadka – Ashton Ka (BG)Man.In.Fest 2015

Stillman Theatre – Damien McKinnon (AUT)

Inevidenza – Totum Teatre (ESP)

Varina – Helena Reiss & Samuel Buton (POR)

22:00, Muzeul de Artă

Tea Time Europe – proiecție video (r. Giorgos Zamboulakis)

Duminică, 24.05

B-dul Eroilor, 16:00 – 19:00

Stillman Theatre – Damien McKinnon (AUT)

Golden – Philippe Rives (DE)

Devenir – Helena Reis (POR), Granny Nadka – Ashton Ka (BG)

Varina – Helena Reiss & Samuel Buton (POR)

18:00 – 21:00, Casa Matei Corvin

Contrast (UA)

Sing along – Beeldje Living Statues (NL)

Clod’o (DE)

22:00, Muzeul de Artă

Tea Time Europe – spectacol (r. Giorgos Zamboulakis)

Foto: Man.In.Fest 2015 – facebook.com/maninfestcluj

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.