Marcel Iureș, premiu de excelență la festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-premiu-de-excelenta-la-festco/

Marcel Iureş a primit Premiul de excelenţă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, în cadrul galei desfăşurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul şi diploma i-au fost înmânate de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2017

„Îmi revine onoarea de a prezenta premiul de excelență. Este un actor unicat al teatrului românesc, este cel care ne-a arătat că de multe ori actorii români pot fi mai buni decât actorii americani. Este vorba de un actor care a înnobilat Teatrul de Comedie prin creația lui din Scrisoarea pierdută — Cațavencu. Radu Beligan, după ce a văzut ‘Scrisoarea…’ a spus: ‘Interpretare excepțională'”, a declarat George Mihăiță.

Spectacolul „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu și regie Radu Afrim, producție Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Tompa Miklos, a fost marele câștigător al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Comediei Românești.

În cadrul Galei festCO, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” a câștigat premiile pentru cea mai bună regie — Radu Afrim, premiul pentru cea mai bună scenografie — Irina Moscu (scenografie) și Andrei Cozlac (videomapping), premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună interpretare — echipa Teatrului Național Târgu Mureș, compania Tompa Miklos.

„Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, Scenariul şi regia: Radu Afrim

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a ridicat premiile pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună interpretare, în timp ce premiile pentru cea mai bună scenografie au fost ridicate de laureații Irina Moscu și Andrei Cozlac.

În secțiunea competitivă au fost prezente nouă spectacole, producții ale Teatrului Național „I. L.Caragiale”, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, selecția fiind realizată de criticul de teatru Alice Georgescu.

Câștigătorii celei de-a XI-a ediții a Concursului de comedie românească au fost anunțați de actrița Delia Nartea.

Premiul I a fost câștigat de Aurelian Bărbieru cu piesa „Diseară la șapte”, pe cel de-al doilea loc situându-se dramaturgul Radu F. Alexandru cu piesa „Viața la mica publicitate”. Cea de-a treia poziție a podiumului a fost ocupată, ex-aequo, de piesele „Inventar” de Andreea Radu și „Ultima dorință” de Cristina Cozma.

Juriul care a stabilit câștigătorii i-a avut în componență pe actrița Delia Nartea, regizorul Bobi Pricop și dramaturgul Adrian Lustig.

Câștigătorii celei de-a VIII-a ediții a concursului Comedia ține la TINEri au fost desemnați Maria Diana Hanganu pentru proiectul cu piesa „Magazinul de sinucideri” după Jean Teule, Irina Crăița Mândră pentru „Viața ori trei” de Yasmina Reza și Florin Liță pentru „Podul” de de Laurent van Vetel.

Foto: Marcel Iureș, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” – facebook

Citiţi şi:
20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.