,,Marea iubire a lui Sebastian”, la Teatrul Național Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/marea-iubire-a-lui-sebastian-la-teatrul-national-radiofonic/

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită, luni, 19 ianuarie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, la audiţia cu public a spectacolului: ,,Marea iubire a lui Sebastian”; scenariu radiofonic de Diana Mihailopol, inspirat din volumul de memorii Artistul şi oglinda al actriţei Leny Caler.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2015

Figură unică şi seducătoare în peisajul teatral interbelic, actriţa Leny Caler scrie acest jurnal în exil. Peregrinarea forţată prin capitalele europene, impusă, la sfârşitul anilor 1950, de istoria care începuse să -i saboteze succesul, face să pară doar un vis minunata perioadă a tinereţii, în care viaţa fusese teribil de generoasă cu tânăra actriţă; în cele aproape trei decenii în care cariera ei s-a consumat, Leny Caler a cunoscut un succes imens, a fost răsfăţata celor mai importanţi cronicari dramatici ai vremii, adorata mai tuturor colegilor de scenă, muza monştrilor sacri ai literelor interbelice.

Apoi, cortina cade, ultima oară, pentru Leny Caler pe scena teatrului, în luminile şi aplauzele rampei şi începe o altă, cenuşie, reprezentaţie, fără spectatori, a unui rest de viaţă, lipsit de bucuria teatrului dar este şi începutul unei nesfârşite călătorii între prezent şi trecut, în speranţa regăsirii paradisului pierdut. Martore ale acestei zguduitoare căutări sunt paginile de memorii ale actriţei, adunate sub titlul Artistul şi oglinda şi editate în Caietul cultural nr. 9, al revistei Realitatea evreiască, publicaţie a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, volum care a constituit un eveniment editorial de prim rang al începutului anilor 2000.

Tulburătoarele mărturisiri diaristice au captat însă imediat atenţia şi interesul lumii teatrale româneşti şi au readus în lumina reflectoarelor personalitatea fascinantei actriţei, în spectacolul Marea iubire a lui Sebastian scenariul şi regia artistică fiind semnate de Diana Mihailopol.

Montarea s-a bucurat de succes atât din partea publicului cât şi a criticii de specialitate iar în anul 2014 a fost înregistrată, în studioul de teatru al Societăţii Române de Radiodifuziune , varianta radiofonică a spectacolului, cu aceeaşi distribuţie de excepţie: Rodica Mandache- în rolul actriţei Leny Caler şi pe Marius Manole- în rolul dramaturgului Mihail Sebastian, sub bagheta aceleiaşi tinere şi talentate regizoare.

Spectacolul cuprinde fragmente din piesa Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, înregistrare radiofonică din anul 1957, regia artistică: Mihai Zirra. În rolurile Corina şi Ştefan Valeriu: Raluca Zamfirescu şi Radu Beligan.

Vă este propusă, aşadar, o montare radiofonică de certă valoare artistică, în care cei doi celebri actori oferă, încă o dată, cu generozitate, măsura talentului, măiestriei şi profesionalismului lor, dăruind publicului ascultător o experienţă deopotrivă teatrală şi umană profundă şi restituind o filă din istoria scenei româneşti şi a monştrilor sacri care o slujesc cu dragoste si devotament.

Din echipa de realizatori mai fac parte: Robert Vasiliţă – regizor de montaj, Milica Creiniceanu- regizor de studio, Patricia Prundea- regizor muzical şi Vasile Manta- regizor tehnic, Irina Soare-redactor.

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.