„Marea/A Tenger”, un spectacol de teatru non-verbal, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mareaa-tenger-un-spectacol-de-teatru-non-verbal-la-tvr-2/

În această seară, de la ora 21.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot vedea în premieră „MAREA / A TENGER”, un spectacol de teatru non-verbal, după „Femeia mării” de Henrik Ibsen, preluat de la Teatrul M-STUDIO din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2017

Cum putem vorbi despre o lume care pune trecutul în centrul atenţiei?  Când cuvintele se pierd, rămân doar viziuni, imagini, semne, simboluri care conduc fragmentele realității noastre.

Prin urmare motivul central al spectacolului devine motivul mării care se adresează trecutului ascuns în noi, trezeşte momentele semnificative din viaţa noastră şi dorinţa de nemurire.

Spectacolul, prin mijloacele audiovizuale, prin limbajul teatrului dramatic şi al teatrului de mișcare, respectiv prin limbajul muzicii, creează noi oportunități de a regăsi locul amintirilor noastre deteriorate. teatru non-verbal

* * *

„Marea atotputernică peste stările sufleteşti”, aceasta a fost ideea pe care Henrik Ibsen a dorit în principal să o redea în textul dramatic din 1888.

Personajul central al piesei, Ellida, pentru care marea exercită într-o dublă măsură efectul hipnotic atribuit de Ibsen, fiică a unui paznic de far, a locuit dintotdeauna pe ţărmuri, dar marea îi aminteşte continuu de marinarul pe care l-a iubit în tinerețe (ajuns un fugar proscris) şi de promisiunea de a-l aștepta, pe care a făcut-o cândva.

Precum marea, Ellida este o enigmă pentru soţul ei, doctorul Wangel și pentru fiicele acestuia din căsnicia anterioară – Hilde și Bolette.

Zbuciumul interior al femeii, pe care familia îl pune pe seama morții copilului ei, se amplifică odată cu întoarcerea marinarului fugar, moment în care Ellida trebuie să facă o alegere între pasiunea din tinerețe și iubirea protectoare a soţului.

Distribuţia:

Bajkó László – Lyngstrand

Gáll Katalin – Hilde

Nagy Eszter – Bolette

Orbán Levente – Arnholm

Polgár Emília – Ellida

Szekrényes László – Dr. Wangelteatru non-verbal

Veres Nagy Attila – Străinul

Regia și scenografia: Horațiu Mihaiu

Coregrafia: Mălina Andrei

Muzica: Ketil Bjornstad

Concept video: Horațiu Mihaiu, Cezar Enache

Subtitrări adaptate de M Studio, după traducerea piesei „Femeia mării” în limba română, de Sidonia Drăguşanu şi Florin Murgescu.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 24 aprilie, de la ora 21.10

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 16.00

TVR Internaţional: sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18.00

TVR 3: duminică, 30 aprilie, de la ora 22.00

Foto: Marea/A Tenger , teatru non-verbal – tvr.ro

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.