„Marea/A Tenger”, un spectacol de teatru non-verbal, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mareaa-tenger-un-spectacol-de-teatru-non-verbal-la-tvr-2/

În această seară, de la ora 21.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot vedea în premieră „MAREA / A TENGER”, un spectacol de teatru non-verbal, după „Femeia mării” de Henrik Ibsen, preluat de la Teatrul M-STUDIO din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2017

Cum putem vorbi despre o lume care pune trecutul în centrul atenţiei?  Când cuvintele se pierd, rămân doar viziuni, imagini, semne, simboluri care conduc fragmentele realității noastre.

Prin urmare motivul central al spectacolului devine motivul mării care se adresează trecutului ascuns în noi, trezeşte momentele semnificative din viaţa noastră şi dorinţa de nemurire.

Spectacolul, prin mijloacele audiovizuale, prin limbajul teatrului dramatic şi al teatrului de mișcare, respectiv prin limbajul muzicii, creează noi oportunități de a regăsi locul amintirilor noastre deteriorate. teatru non-verbal

* * *

„Marea atotputernică peste stările sufleteşti”, aceasta a fost ideea pe care Henrik Ibsen a dorit în principal să o redea în textul dramatic din 1888.

Personajul central al piesei, Ellida, pentru care marea exercită într-o dublă măsură efectul hipnotic atribuit de Ibsen, fiică a unui paznic de far, a locuit dintotdeauna pe ţărmuri, dar marea îi aminteşte continuu de marinarul pe care l-a iubit în tinerețe (ajuns un fugar proscris) şi de promisiunea de a-l aștepta, pe care a făcut-o cândva.

Precum marea, Ellida este o enigmă pentru soţul ei, doctorul Wangel și pentru fiicele acestuia din căsnicia anterioară – Hilde și Bolette.

Zbuciumul interior al femeii, pe care familia îl pune pe seama morții copilului ei, se amplifică odată cu întoarcerea marinarului fugar, moment în care Ellida trebuie să facă o alegere între pasiunea din tinerețe și iubirea protectoare a soţului.

Distribuţia:

Bajkó László – Lyngstrand

Gáll Katalin – Hilde

Nagy Eszter – Bolette

Orbán Levente – Arnholm

Polgár Emília – Ellida

Szekrényes László – Dr. Wangelteatru non-verbal

Veres Nagy Attila – Străinul

Regia și scenografia: Horațiu Mihaiu

Coregrafia: Mălina Andrei

Muzica: Ketil Bjornstad

Concept video: Horațiu Mihaiu, Cezar Enache

Subtitrări adaptate de M Studio, după traducerea piesei „Femeia mării” în limba română, de Sidonia Drăguşanu şi Florin Murgescu.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 24 aprilie, de la ora 21.10

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 16.00

TVR Internaţional: sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18.00

TVR 3: duminică, 30 aprilie, de la ora 22.00

Foto: Marea/A Tenger , teatru non-verbal – tvr.ro

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".