Marga: ICR va înfiinţa o fundaţie pentru atragerea de resurse financiare pentru autorii români
https://www.ziarulmetropolis.ro/marga-icr-va-infiinta-o-fundatie-pentru-atragerea-de-resurse-financiare-pentru-autorii-romani/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana de la Arad, că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare „în favoarea creatorilor, autorilor români”. Andrei Marga a declarat că, odată cu deschiderea filialei Banat-Crişana, se lansează pregătirile pentru […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana de la Arad, că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare „în favoarea creatorilor, autorilor români”.

Andrei Marga a declarat că, odată cu deschiderea filialei Banat-Crişana, se lansează pregătirile pentru înfiinţarea Fundaţiei pentru Cultura Română.

„Se ştie prea bine din istorie că momentul de mare succes al susţinerii oficiale a culturii române a fost în timpul existenţei fundaţiilor regale. Sfârşitul anilor ’30 a fost, sub aspect economic, o epocă foarte productivă, dar a fost şi epoca afirmării fundaţiilor regale, care au însemnat o susţinere financiară a culturii”, a spus Marga.

Preşedintele ICR a declarat că prin intermediul fundaţiei „se vor colecta resurse, contribuţii, donaţii în favoarea creatorilor, autorilor români”.

Fundaţia va miza atât pe contribuţii de la stat, cât şi de la agenţii economici sau populaţie.

Referitor la filialele regionale, Marga a spus că şi acestea vor trebui să atragă fonduri prin care să-şi susţină programele, ele urmând să contribuie la descentralizarea activităţilor culturale, care „din 2004 au rămas fatalmente centralizate”.

Preşedintele ICR Banat-Crişana, scriitorul arădean Gheorghe Schwartz, a declarat că „primul mare proiect” pe care îl are este organizarea unui colocviu al traducătorilor de limbă română din ţările în care există comunităţi de români, pentru ca aceştia să fie implicaţi în traducerea unor lucrări ale autorilor români, care ar fi astfel promovate în plan internaţional.

Sediul filialei Banat-Crişana a ICR se află în clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Potrivit lui Schwartz, primele angajări se vor face după aprobarea unui buget, iar fiecare judeţ din regiune va avea un referent.

Angajările se vor face în baza unor concursuri. Pentru definitivarea pe posturi, directorul, Gheorghe Schwartz, şi directorul adjunct, Lucian Alexiu, vor participa, de asemenea, la concursuri.

 

Sursa: Mediafax

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.