Margelatu, la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/margelatu-la-duminica-filmului-romanesc/

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” regizorului Gheorghe Vitanidis, programând difuzarea celor două filme din seria „Margelatu“ care îi poartă semnătura. Este vorba de: „Masca de argint”, de la ora 14.10 şi „Colierul de turcoaze”, de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2014

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” regizorului Gheorghe Vitanidis, programând difuzarea celor două filme din seria „Margelatu“ care îi poartă semnătura. Este vorba de: „Masca de argint”, de la ora 14.10 şi „Colierul de turcoaze”, de la ora 20.10.

Seria „Mărgelatu”, în care rolul eroului principal este interpretat de Florin Piersic, a debutat în 1980 cu „Drumul Oaselor” şi a continuat cu „Trandafirul Galben” şi „Misterele Bucureştilor”, toate trei în regia lui Doru Năstase.

Ciclul a fost continuat de cele două producţii semnate de Gheorghe Vitanidis şi s-a încheiat, în 1987 cu „Totul se plăteşte”, în regia lui Mircea Moldovan.

Astăzi, de la ora 14.10, este programat filmul de aventuri Masca de argint – (din 1985), cu: Florin Piersic şi Marga Barbu în rolurile principale.

Masca de argint

Bancherul Troianoff, o persoană darnică şi totodată suspectă, oferă un banchet fastuos, la care doamnele primesc cadouri şi bijuterii costisitoare. În timpul banchetului, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni.

Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu, poartă o mască de argint pe faţă şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui.

Colierul de turcoaze

De la ora 20.10 este programat Colierul de turcoaze – filmul în care Mărgelatu primeşte sarcina de a aplana un conflict care risca să degenereze într-un mare scandal diplomatic.

Acţiunea se petrece în Muntenia, unde împuternicitul băncilor vieneze şi fiica acestuia sunt răpiţi, iar domnitorul Bibescu, pentru a evita un scandal diplomatic, promite că-i va salva în şapte zile.

Mărgelatu şi prietenul său Buză de Iepure trebuie să îi găsească pe răpitori şi să lămurească întreaga poveste. Ei reuşesc să reconstituie traseul prizonierilor şi, la final, să descopere locul unde ei erau ţinuţi, călăuziţi de mărgelele de peruzea pe care fata bancherului le-a lăsat în urmă.

Foto cu Margelatu şi Duminica filmului românesc – Cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.