Mari actor, mari filme, în ianuarie la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-actor-mari-filme-in-ianuarie-la-tvr-2/

Peter O’Toole, Jacqueline Bisset, Peter Strauss, John Travolta, Vince Vaughn sau Sharon Stone sunt doar câţiva dintre marii actori pe care cinefilii îi pot vedea în ianuarie, la TVR 2, în filme difuzate de luni până joi, de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2018

Luni şi marţi, 8 – 9 ianuarie, TVR 2 a pregătăt, de la ora 20.10, un film cu o distribuţie remarcabilă. Peter O’Toole, alături de  Jacqueline Bisset şi de Leelee Sobiesky, într-o… Ioana d’Arc (JOAN OF ARC – Canada, 1999) de neuitat.

Mini-seria regizată de Christian Duguay şi filmată în mare parte în Cehia, prezintă legenda prevăzută de profetul Merlin, povestea Fecioarei din Orleans, ale cărei convingeri, curaj şi dăruire aveau să pună capăt Războiului de 100 de ani.

La 13 ani, Ioana d’Arc pretinde că aude voci care-i comandă imperios să meargă la Bourges şi să salveze regatul. Patru ani mai târziu, ea îl întâlneşte pe Delfin, viitorul Carol VII, îi câştigă încrederea şi-şi începe fabuloasa aventură care avea s-o transforme în eroina Franţei şi, secole mai târziu, să-i aducă beatificarea.

Pe 15 ianuarie, TVR 2 va difuza Experimentul Philadelphia (THE PHILADELPHIA EXPERIMENT – SUA, 1984), un film care are la bază o întâmplare reală din timpul celui de-al doilea război mondial, când un experiment a determinat dispariţia unei corăbii din portul Philadelphia.

În 1943, Statele Unite ale Americii testează un sistem anti-radar, pentru a face navele militare să devină invizibile inamicului. Dr. James Longstreet aplică experimentul asupra distrugătorului USS Eldridge, care dispare din Philadelphia. Marinarii David Herdeg și Jim Parker sunt proiectați în viitor, 40 de ani mai târziu, în deşertul Nevada, şi află că proiectul este reactualizat în 1984, punând întreaga planetă în pericol

În Iubesc pe cine nu trebuie (SHE’S THE MAN – SUA 2006), de marţi, 16 ianuarie, lui Duke îi place de Olivia căreia îi place de Sebastian, care de fapt este Viola al cărei frate e iubitul lui Monique…, în iţele unei comedii romantice bazată pe piesa lui William Shakespeare „A douăsărezecea noapte”. Viola Johnson are motive întemeiate să se deghizeze în băiat şi să se dea drept fratele ei geamăn, Sebastian, la noul internat al acestuia.

Contând pe faptul că Sebastian, preocupat să-şi facă debutul pe scena muzicală londoneză, va chiuli de la şcoală, Viola se instalează în cameră cu Duke, cel mai arătos tip de acolo. Viola e îndrăgostită de Duke, dar acesta n-are ochi decât pentru Olivia, care se pare că este atrasă de falsul Sebastian. Şi, pentru ca totul să se complice şi mai mult, adevăratul Sebastian se întoarce de la Londra cu două zile mai devreme, fără să aibă habar că a fost înlocuit de propria soră geamănă.

Telecinemateca propune miercuri, 17 ianuarie, westernul Escorta morţii (THE DEADLY COMPANIONS – SUA 1961), cu Brian Keith şi Maureen O’Hara, care o interpretează pe Kit Tilden, o femeie care tocmai şi-a pierdut fiul, împuşcat accidental în timpul jafului unei bănci. Kit vrea să-şi înmormânteze băiatul alături de tatăl său, într-un orăşel abandonat, aflat pe teritoriul apaşilor. Autorul fără voie al crimei, un fost sergent, insistă s-o însoţească în călătoria primejdioasă prin inima deşertului.

Duşmanul fiului meu (DOMESTIC DISTURBANCE – SUA, 2001) este un alt film ce nu trebuie ratat în această lună. Marţi, 23 ianuarie,  de la ora 20.10, John Travolta, Nick Loren, Teri Polo, Vince Vaughn şi Matthew O’Leary ne ţin în suspans într-un thriller a cărei acţiune este plasată în timpurile noastre.

Încă marcat de divorţul părinţilor, Danny (Matthew O’Leary) are o relaţie tensionată cu tatăl său vitreg, Rick (Vince Vaughn). Mai mult decât atât, într-o noapte, adolescentul este unicul martor al unui incident violent, în urma căruia Rick comite o crimă. Însă bărbatul este un investitor înstărit, cu reputaţie impecabilă, în timp ce Danny are frecvent obiceiul să mintă. Singurul convins că băiatul spune adevărul este tatăl său, Frank (John Travolta), care începe să cerceteze trecutul tulbure al lui Rick, în căutarea unor indicii.

În ianuarie Leelee Sobieski poate vi vazuta şi în drama Să se facă dreptate (HEAVENS FALL – SUA, 2006), programată luni, 29 ianuarie. Filmul are la bază incidentul cunoscut sub numele de Scottsboro Boys. În 1931, nouă adolescenţi de culoare, cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, au fost acuzaţi în mod fals că au violat două femei într-un tren. Condamnările lor la moarte sau închisiare pe viaţă au declanşat un val de proteste, reuşind să sublinieze rasismul sistemului juridic american.

Marţi, 30 ianuarie, la TVR 2, este programată o satiră politică originală. Dragoste accidentală (ACCIDENTAL LOVE – SUA, 2015) are în centru povestea lui Alice Eckle (Jessica Biel), o chelneriţă dintr-un mic orăşel care are o viaţă perfectă până în momentul în care, din cauza unui accident stupid, se trezeşte cu un cui în cap.

După accident, Alice îşi schimbă comportamentul într-un mod scandalos şi se decide să meargă la Washington D.C. pentru a lupta în favoarea legislatiţei care vizează îmbunătăţirea asigurării de sănătate. În Washington, ea îl întâlneşte şi se îndrăgosteste de fermecătorul senator Howard Birdwell (Jake Gyllenhaal), care, la rândul său, se îndrăgosteşte de Alice.

Foto: Filme,  TVR 2 – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.