Maria Tanase şi Ion Cantacuzino – omagiaţi de Cinemateca Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-tanase-si-ion-cantacuzino-omagiati-de-cinemateca-romana/

Două programe speciale pentru Maria Tanase şi lui Ion Cantacuzino – importante personalităţi ale artei şi culturii româneşti – vor avea loc azi şi joi, în Sala Eforie a Cinematecii Române.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Două programe speciale pentru Maria Tanase şi lui Ion Cantacuzino – importante personalităţi ale artei şi culturii româneşti – vor avea loc azi şi joi, în Sala Eforie a Cinematecii Române.

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la naşterea, respectiv 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a Mariei Tănase (25 septembrie 1913 – 22 iunie 1963), interpreta supranumită „Pasărea măiastră”, „Edith Piaf a României” şi „Regina cântecului popular”.

La sugestia unor spectatori, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română îi dedică pentru Maria Tanase un program special, care include două scurtmetraje în care apare cântăreaţa, un reportaj realizat la moartea ei, precum şi un film documentar din anii ’80 despre artistă, interzis de cenzura comunistă.

Aşadar, azi de la ora 17.00 şi joi de la ora 19.30 vor fi difuzate „România la expoziţia universală de la New York/ Romania at the New York world’s fair 1939″ (1939, 27 minute) – reportaj în care Maria Tănase apare interpretând piesa „Mi-am pus busuioc în păr”, scurtmetrajul „Umor pe sfori” (1954, 18 minute), care conţine fragmente de spectacol, dedicat aniversării a cinci ani de activitate a teatrului de marionete „Ţăndărică”, producţie în care Maria Tănase apare, sub forma unei păpuşi, interpretând piesa „În gară la Leordeni”.

De asemenea, vor fi prezentatate „Omagiu Mariei Tănase” (1963, 7 minute) – reportaj realizat la dispariţia Mariei Tănase, cu fragmente din cântecele ei nemuritoare, şi „Scrisoarea Mariei Tănase” (1986) – film documentar despre marea interpretă, realizat de Laurenţiu Damian în 1986, interzis şi mutilat de cenzură (versiune de 9 minute), recuperat şi premiat de Uniunea Cineaştilor din România în 1990 (versiune de 40 de minute).

Program special pentru Maria Tanase şi Ion Cantacuzino

Tot anul acesta, pe 7 noiembrie, s-au împlinit 105 de la naşterea lui Ion I. Cantacuzino (Ion Filotti Cantacuzino), despre care criticul de cinema D.I. Suchianu scria în 1957: „Lui i se datorează primul nostru film bun. Lui i se datorează în mare parte naşterea unei cinematografii naţionale. (…) Acest autor este de profesie medic. Dar legăturile lui cu arta scenică sunt adânci, căci este fiul regretatei noastre artiste Maria Filotti.”

Citiţi şi: Centenar Maria Tanase cu invitaţi speciali la Sala Radio

Acesta continua: „Acest om a crescut în cultul teatrului şi o bucată de vreme şi-a suspendat activitatea profesională pentru a se dedica în întregime cinematografiei. Munca lui pe mine mă emoţionează îndeosebi. Întâi pentru că o bună parte din ideile lui, care nu erau ale altuia, erau şi ale mele.”

Cu această ocazie, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română prezintă două filme documentare realizate de Ion Cantacuzino, pentru Oficiul Naţional al Cinematografiei, în urmă cu mai bine de şapte decenii.

Maria Tanase

Afiş cu Maria Tanase

Aşadar, azi de la ora 19.00 şi joi la ora 17.30, Cinemateca Română îl va omagia pe Ion Cantacuzino. Va fi difuzat „Războiul sfânt” (România, 1942, film documentar, 82 minute) – pagini cinematografice memorabile din Al Doilea Război Mondial, în care forţele armate ale României luptă cu armata sovietică pentru întregirea ţării, notează Mediafax.

De asemenea, va fi difuzat şi filmul „Noi ROMânii – Wir Rumanen” (România, 1942, film documentar, 25 minute). Lansat în premieră absolută la Festivalul de la Veneţia în 1942, unde a obţinut una dintre medaliile „pentru film cultural”, documentarul lui Ion Cantacuzino este ,,o evocare sintetică a istoriei României”, care foloseşte documente de arhivă şi filmări noi, o comandă a Ministerului Propagandei Naţionale. Copia păstrată la Arhiva Naţională de Filme este incompletă.

Foto credit: Cinemagia, Wikipedia, foto cu Maria Tanase

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?