Marile sperante, un film eveniment la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marile-sperante-un-film-eveniment-la-tvr/

Sâmbătă seară, de la ora 21.10, TVR 1 difuzează în premieră cea mai recentă ecranizare a romanului lui Charles Dickens.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2014

Pe 13 septembrie, de la 21.10, TVR 1 difuzează drama Marile speranţe (GREAT EXPECTATIONS, Marea Britanie – SUA, 2012), cea mai recentă ecranizare a romanului lui Charles Dickens cu acelaşi titlu.

Filmul în regia lui Mike Newell şi avându-i în distribuţie pe Jeremy Irvine, Ralph Fiennes şi Helena Bonham Carter spune povestea tânărului orfan Pip, al cărui destin este schimbat de un binefăcător misterios.

Darul primit îi oferă lui Pip ocazia de a pătrunde în înalta societate londoneză, dar şi şansa de a ajunge la inima Estellei, de care soarta pare să-l ţină departe.

Începutul poveştii îl surprinde pe Pip, un orfan în vârstă de 10 ani provenind dintr-o familie din clasa muncitoare, întâlnind un condamnat evadat, care îi cere de mâncare şi unelte cu care să-şi scoată lanţurile cu care fusese legat. Terifiat, Pip îl ascultă, dar curând prizonierul este prins şi pus din nou în lanţuri.Marile sperante

Un an mai târziu, Pip e angajat de Miss Havisham, o doamnă excentrică din zonă, care trăise în izolare după ce fusese părăsită în faţa altarului, cu 30 de ani în urmă. Pip urma să aibă rolul de companion pentru protejata acesteia, Estella, o frumuseţe în vârstă de 12 ani.

Pip se îndrăgosteşte de fetiţă şi visează să ajungă un gentleman şi să o cucerească, la vârsta potrivită. E, însă, o fantezie fără speranţă. Copiii se despart, iar Pip devine ucenicul cumnatului său Joe, fierarul satului.

După zece ani, Pip, acum un tânăr adult, primeşte incredibila veste că a moştenit o avere considerabilă din partea unui binefăcător care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

I se cere, în schimb, să părăsească viaţa umilă pe care o ducea la fierăria lui Joe şi să plece la Londra, pentru a primi o educaţie potrivită noului său statut. Visul său din copilărie de a deveni tânărul sofisticat şi cu maniere s-a împlinit.

Marile speranţe este, însă, un titlu ironic. Pip află că cel care îi lăsase averea nu este altul decât Abel Magwitch, fostul condamnat evadat, pe care tânărul îl ajutase în copilărie. Averea, aspiraţiile şi conştiinţa lui Pip sunt pătate acum de conexiunea cu Magwitch, un criminal violent.

Va putea el să-şi mai găsească liniştea şi locul dorit în societate purtând după el această piatră de moară?…

Foto: Marile sperante – TVR

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.