Marin Moraru, Daniela Nane şi Nae Caranfil, la premiera filmului Cripta
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-daniela-nane-si-nae-caranfil-la-premiera-filmului-cripta/

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o ştire de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficţiune realizat de Cornel Gheorghiţă, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea filmului.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2014

Actorul principal, francezul Serge Riaboukine, ca şi întreaga echipă a filmului a participat la eveniment, de la care nu au lipsit nici actorii Marin Moraru, Ioana Crăciunescu și Daniela Nane, regizorii Nae Caranfil și Copel Moscu, criticul de film Irina Margareta Nistor, muzicianul Mircea Tiberian, scriitorul Ioan Groșan, pictorul Vladimir Zamfirescu, precum și sculptorul Vlad Ciobanu.

Despre subiectul filmului Cripta, regizorul Cornel Gheorghiță a spus că a fost inspirat de o pisică rămasă prizonieră în curtea interioară a imobilului scenaristului filmului, Jean Samouillan.

Cripta este o dramă în regia lui Cornel Gheorghiță, după un scenariu de Jean Samouillan.

Din distribuție fac parte: Serge Riaboukin (Leduc), Camelia Pintilie (Cătălina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) și Sanda Toma.

Cornel Gheorghiță

Cornel Gheorghiță este regizor, producător și scenarist, și predă cursuri de cinema din 1991 la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel, Univ. Toulouse II), iar din 2001 la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistique) Toulouse.

Primul lungmetraj de ficțiune al lui Cornel Gheorghiță, Europolis (2010), a câștigat Mențiunea Specială a Juriului la Montréal World Film Festival 2010, Premiul

Cornel Gheorghiţă şi producătoarea Adina Dulcu

Cornel Gheorghiţă şi producătoarea Adina Dulcu

Ecumenic al Juriului la Golden Apricot Film Festival Yerevan 2011, Mențiune Specială a Juriului la Kimera International Film Festival 2011 și premii pentru Cea mai bună actriță (Adriana Trandafir), Cea mai bună imagine (Ovidiu Mărginean), Cea mai bună muzică (Diego Losa și François Petit) și Cele mai bune decoruri (Bogdan Ionescu) la Cyprus International Film Festival 2011.

Printre documentarele realizate de Cornel Gheorghiță se numără Fanfaron Fanfaron (2007), un film documentar despre fanfarele țărănești din Moldova, și Mascarade, un film despre mascaradele de iarnă moldovenești.

Cripta este o producție RO DE FILM (România) și Milonga Productions (Franța), susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Televiziune, Région Midi-Pyrénées, ESAV Toulouse si Paradox Film.

Foto: Cripta, cinema studio, Cornel Gheorghiță – facebook, cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.