Marin Moraru, Daniela Nane şi Nae Caranfil, la premiera filmului Cripta
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-daniela-nane-si-nae-caranfil-la-premiera-filmului-cripta/

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o ştire de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficţiune realizat de Cornel Gheorghiţă, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea filmului.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2014

Actorul principal, francezul Serge Riaboukine, ca şi întreaga echipă a filmului a participat la eveniment, de la care nu au lipsit nici actorii Marin Moraru, Ioana Crăciunescu și Daniela Nane, regizorii Nae Caranfil și Copel Moscu, criticul de film Irina Margareta Nistor, muzicianul Mircea Tiberian, scriitorul Ioan Groșan, pictorul Vladimir Zamfirescu, precum și sculptorul Vlad Ciobanu.

Despre subiectul filmului Cripta, regizorul Cornel Gheorghiță a spus că a fost inspirat de o pisică rămasă prizonieră în curtea interioară a imobilului scenaristului filmului, Jean Samouillan.

Cripta este o dramă în regia lui Cornel Gheorghiță, după un scenariu de Jean Samouillan.

Din distribuție fac parte: Serge Riaboukin (Leduc), Camelia Pintilie (Cătălina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) și Sanda Toma.

Cornel Gheorghiță

Cornel Gheorghiță este regizor, producător și scenarist, și predă cursuri de cinema din 1991 la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel, Univ. Toulouse II), iar din 2001 la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistique) Toulouse.

Primul lungmetraj de ficțiune al lui Cornel Gheorghiță, Europolis (2010), a câștigat Mențiunea Specială a Juriului la Montréal World Film Festival 2010, Premiul

Cornel Gheorghiţă şi producătoarea Adina Dulcu

Cornel Gheorghiţă şi producătoarea Adina Dulcu

Ecumenic al Juriului la Golden Apricot Film Festival Yerevan 2011, Mențiune Specială a Juriului la Kimera International Film Festival 2011 și premii pentru Cea mai bună actriță (Adriana Trandafir), Cea mai bună imagine (Ovidiu Mărginean), Cea mai bună muzică (Diego Losa și François Petit) și Cele mai bune decoruri (Bogdan Ionescu) la Cyprus International Film Festival 2011.

Printre documentarele realizate de Cornel Gheorghiță se numără Fanfaron Fanfaron (2007), un film documentar despre fanfarele țărănești din Moldova, și Mascarade, un film despre mascaradele de iarnă moldovenești.

Cripta este o producție RO DE FILM (România) și Milonga Productions (Franța), susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Televiziune, Région Midi-Pyrénées, ESAV Toulouse si Paradox Film.

Foto: Cripta, cinema studio, Cornel Gheorghiță – facebook, cinemagia

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.