Marina Abramović și-a planificat înmormântarea – „ultima operă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-abramovic-si-a-planificat-inmormantarea-ultima-opera/

Faimoasa artistă Marina Abramović (67 de ani) a stabilit deja detaliile pentru propria înmormântare, care va avea muzică live, elemente de artă performativă şi de comedie neagră, plus haine colorate.

Un articol de Liliana Matei|3 iulie 2015

Într-un discurs pe care l-a ținut la Sydney – anunță ziarul britanic The Guardian – artista și-a citit manifestul, a cărui concluzie este că „un artist trebuie să moară conștient, fără frică” și că „înmormântarea este ultima operă a artistului, înainte de plecare”.

Povestind despre scenariul propriei înmormântări, Abramović a spus că un artist trebuie să lase instrucțiuni, pentru ca totul să se desfășoare exact așa cum vrea el: „Eu vreau să am trei Marine. Bineînțeles, una va fi reală, celelalte două false, pentru că nu poți avea trei corpuri. Dar vreau să am trei Marine, înmormântate în trei dintre orașele în care am trăit cel mai mult: Belgrad, Amsterdam și New York. Nimeni nu va ști unde este îngropat corpul real.”

Artista s-a hotărât să-și planifice „ultima operă” după ce a participat la înmormântarea prietenei ei, scriitoarea Susan Sontag, la cimitirul Père Lachaise din Paris, în 2004. „A fost cea mai tristă înmormântare la care am participat vreodată, iar ea a fost una dintre cele mai minunate ființe pe care le-am întâlnit. Era plină de viață, curioasă și un scriitor incredibil. M-am întors la New York și m-am dus direct la avocat; i-am spus că înmormântarea mea nu va fi așa. Și apoi am creat întreg scenariul.”

Citiți și: Fenomenul Marina Abramovic: cum să reînveţi să bei apă

Participanții vor fi rugați să se îmbrace colorat. „Vreau ca Antony Hegarty din Antony and the Johnsons, care este un cântăreț minunat și un prieten al meu, să cânte «I did It My Way». Încă nu a acceptat, dar cred că va fi atât de trist când voi muri, încât probabil că o va face.”

Hegarty and Abramović au apărut împreună în show-ul „Moartea și viața Marinei Abramović”, de Robert Wilson, prezentat la Festivalul internațional din Manchester, în 2011.

Într-un interviu recent, Abramović a vorbit despre cele trei părți ale personalității sale: „Prima Marina e foarte eroică. Pur și simplu merg pe mâna ei, nu-mi pasă de câtă durere este în interior. Apoi este o a doua Marina, foarte diferită, foarte spirituală, foarte emoțională. Și apoi este a treia căreia îi plac la nebunie prostiile.”

La Sydney, Abramović a vorbit despre orginea artei sale, despre timpul petrecut alături de comunitățile indigene din deșertul vest-australian, de planurile pentru construirea unui institut în New York, care să îi poarte numele. Institutul va conține și o bancă de sânge, o colecție de mostre de sânge de la 250 dintre cei mai inspiraționali artiști, filozofi, oameni de știință și oameni din culturi indigene.

„Am acestă carieră lungă de 45 de ani, dar nu mă uit niciodată în urmă”, a declarat Abramović. „Mă uit doar către viitor căci, dacă îmi privesc trecutul, am impresia că ar fi trebuit să fiu moartă până acum.”

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]