Mario Vargas Llosa: „Premiul Nobel trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreți”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-premiul-nobel-trebuie-sa-fie-pentru-scriitori-nu-pentru-cantareti/

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a declarat, la Berlin, cu prilejul prezentării noului său roman „Cinco esquinas”, că Premiul Nobel pentru Literatură trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreţi, într-o aluzie la Academia Suedeză privind decernarea râvnitului premiu lui Bob Dylan.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2016

Întrebat dacă îi plac cântecele lui Bob Dylan, Mario Vargas Llosa a răspuns afirmativ, dar când a fost întrebat și despre deschiderea Nobelului pentru Literatură, în general, spre poezia cântată, scriitorul peruan a respins clar această posibilitate.

„Premiul Nobel trebuie să răsplătească o operă literară de calitate și recunoscută ca având calitate, dar să nu fie atât de cunoscută, astfel încât premiul să o ajute să obțină recunoaștere. Trebuie să fie un premiu pentru scriitori și nu pentru cântăreți”, a mîrturisit scriitorul peruan în ovațiile auditoriului postului de radio RBB.

Întrebarea despre Bob Dylan a apărut când s-a vorbit despre unul din personajele romanului lui Llosa care este un recitator de poezie iar autorul a subliniat că poezia se scrie în prezent pentru a fi citită sau cântată.

Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010 pentru „cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile energice ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”.

Foto: Mario Vargas Llosa, Bob Dylan – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.