„Marița” și „Țara Moartă”, în selecția Haifa Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/marita-si-tara-moarta-in-selectia-haifa-film-festival-2017/

Producţiile Hi Film „Mariţa”, lungmetrajul de debut al lui Cristi Iftime, şi „Țara Moartă”, eseu-documentar de Radu Jude, fac parte din selecţia oficială a celei de-a 33-a ediţii a Haifa Film Festival, care va avea loc în perioada 5 – 14 octombrie 2017.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2017

„Țara moartă” (foto sus), cel mai recent proiect lansat de regizorul Radu Jude, a fost ales să participe în selecția „Between Jewish and Israeli Identity”, alături de filme din Statele Unite, Australia, Olanda și Germania.

Documentarul a fost lansat în cinematografele româneşti pe 25 august, după ce a avut premiera internațională în secţiunea „Signs of Life” a Festivalului de Film de la Locarno 2017.

Filmul este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30 – ’40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Producător este Ada Solomon.

Pelicula va participa și în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival, care va avea loc în perioada 4 – 15 octombrie.

Lungmetrajul „Marița”, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în rolurile principale, a fost selectat în competiția „East of the West” a festivalului, alături de producții din Polonia, Ucraina, Ungaria, Cehia și Slovacia.

În aceeași perioadă, „Marița” va participa și la Filmfest Hamburg, în cursa pentru NDR Young Talent Award.

Pelicula, care a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul, este un road-movie despre familie și va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie.

Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi mai are în distribuție pe Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea.

Scenariul a fost scris de Anca Buja şi Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoş Apetri, iar sunetul a fost semnat de Dan-Ştefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru şi Florin Tăbăcaru. Producători sunt Ada Solomon şi Radu Stancu.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.