Marjolaine Parot, invitată la Anim’est 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/marjolaine-parot-invitata-la-animest-2018/

Unul dintre cele mai anticipate lungmetraje de animaţie ale anului, „Isle of dogs”, în regia îndrăgitului regizor şi scenarist american Wes Anderson, va fi proiectat la Anim’est, toamna aceasta, în prezenţa key animator-ului Marjolaine Parot. Aflaţi care sunt animaţiile-hit şi programele speciale din afara competiţiei la Anim’est 2018!

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2018

Specialistă în animație stop motion, cu o experiență de aproape două decenii în industrie, Marjolaine Parot a lucrat pe platourile unor superproducții de animație internaționale, ca „Frankenweenie” (Tim Burton) sau „My Life as Zucchini” (Claude Barras). La București, Marjolaine va prezenta un making-of al filmului „Isle of dogs” (foto sus) – o privire în culisele universului creat de Wes Anderson, cu accent pe rolul animatorilor stop motion și pe multiplele fațete ale acestei meserii.

Lungmetrajul de animație care împrumută vocile unor actori celebri, ca Edward Norton, Bill Murray, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Frances McDormand sau Scarlett Johansson, spune povestea unor câini exilați pe o insulă japoneză fictivă, în urma răspândirii unei gripe canine. Pe urmele lor pornește Atari, fiul primarului orașului care i-a alungat, în căutarea iubitului său câine, Spots. Wes Anderson, regizorul nominalizat la Oscar în 2010 pentru un alt lungmetraj de animație, „Fantastic Mr. Fox”, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, anul acesta.

Studioul de animație invitat la Anim’est 2018 este Cartoon Saloon, din Irlanda, unul dintre cele mai iubite și premiate studiouri de animație din lume, cu multiple nominalizări la Oscar și premii câștigate la cele mai importante festivaluri ale industriei. Publicul prezent la festival va avea ocazia să vadă lungmetrajele-hit „The Secret of Kells (2009) și „Song of the Sea (2014), și în premieră în România, cel mai nou lungmetraj al studioului, „The Breadwinner, în regia lui Nora Twomey, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat, anul acesta. Bazat pe romanul premiat al scriitoarei Deborah Ellis, „The Breadwinner urmărește povestea extraordinară a Parvanei, o fată afgană de unsprezece ani născută într-o lume de conflict și opresiune în continuă schimbare, în Kabulul controlat de talibani.

„The Breadwinner”

Țara invitată la cea de-a treisprezecea ediție Anim’est este Austria, o țară cu o tradiție puternică în animația experimentală, prezentă în agenda festivalului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Anim’est va arăta o selecție acelor mai bune filme de animație austriece realizate între 2011 – 2017, desprinsă din programul popularului festival Două zile de animaţie din Viena, un festival mai mult decât deschis pentru toate posibilităţile pe care le poate oferi animaţia. Narativ şi experimental, figurativ şi abstract, analog şi digital, şi pe lângă ele toate filmele hibride realizate de amatori, studenţi, artişti independenţi şi studiouri comerciale vor figura în selecţie. Alte două programe pregătite de Thomas Renoldner, selecționer al festivalului Două zile de animaţie și membru al juriului Anim’est, anul acesta, vor face parte din agenda acestei ediții: Animaţie experimentală – De la abstract la lumea reală, o selecție care explorează istoria puternică și rolul filmului experimental din Austria, și Naraţiune & Muzică, o selecție de filme de animație și videoclipuri muzicale pe gustul amatorilor de experimente vizual-narative și al iubitorilor de animație clasică deopotrivă.

Invitat la ediția Anim’est de anula acesta este și Anifilm, Festivalul Internaţional de Animaţie din Třeboň, al cărui director artistic, Pavel Horáček, va prezenta pubicului un program de animație cehă contemporană. Selecția cuprinde cele mai bune filme realizate de studenți, ale căror numitori comuni sunt curajul abordării vizuale și povestea originală. Din Cehia este și școala invitată anul acesta, Şcoala de Film și Televiziune a Academiei de Arte din Praga (Famu), care vine, de asemenea, cu o selecție a celor mai bune filme studențești din ultimii ani. Fondată în 1947 şi construită de unii dintre cei mai faimoşi cineaşti cehoslovaci de la momentul respectiv, FAMU este una dintre cele mai longevive şcoli de cinema din Europa.

Alte lungmetraje proiectate în afara competiției, de neratat la această ediție, sunt:

  • „Another Day of Life”, proiectat în deschiderea festivalului, o producție a multipremiatului studio polonez Platige Image, coregizată de spaniolul Raúl de la Fuente și polonezul Damian Nenow; o adaptare după cartea cu același nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuściński, animația redă experiențele reale, captivante și tulburătoare ale lui Kapuściński în timpul Războiului Civil Angolez.

  • „Virus Tropical”, lungmetrajul columbian în regia lui Santiago Caicedo, o animație 2D alb-negru adaptată după romanul grafic cu același nume al creatoarei de benzi desenate Power Paola; filmul care are la bază o poveste despre maturizare și feminitate, spusă cu delicatețe și cu auto-ironie, deține în palmares nominalizări la premiul „Cristal”, la Annecy, și la „Ursul de Cristal”, la Berlin, precum și Premiul Audienței la SXSW.

  • „Mutafukaz”, lungmetrajul de animație adaptat după cele mai populare benzi desenate ale Franței în secolului al XXI-lea, realizate de Guillaume Renard álias Run. Coregizat de Run și de japonezul Shôjirô Nishimi, o coproducție a studiourilor Ankama și STUDIO4℃, acest thriller violent și sângeros are în centru povestea lui Angelino, unul din miile de rataţi care pierd vremea în Dark Meat City, un periculos megalopolis din însorita Californie.

  • „Marnie’s World”, o delicioasă animație pe placul celor mici, adaptată după celebrul basm al Fraților Grimm, „Muzicanții din Bremen” – o poveste despre prietenie, visare și curaj. Regizorii lungmetrajului animat sunt Christoph Lauenstein și Wolfgang Lauenstein, care dețin în palmares un Premiu Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație („Balance”, 1989).

Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro. Prețul unui Festival Pass este de 150 lei. În perioada următoare vor fi disponibile online și biletele la proiecțiile individuale și la evenimentele speciale din cadrul festivalului.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n’est și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.