Martin Luther King – documente vândute cu 130.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-luther-king-documente-vandute-cu-130-000-de-dolari/

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Un articol de Andrada Văsii|19 octombrie 2013

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Lotul cel mai valoros, vândut cu 31.250 de dolari, a inclus opt cartonaşe pe care Martin Luther King, figură legendară a mişcării pentru drepturile civile ale cetăţenilor americani de culoare, a redactat, în decembrie 1959, ideile principale ale unui discurs pe care l-a susţinut în biserica sa baptistă din Atlanta.

În total, aproximativ 100 de documente au fost scoase la licitaţie de casa Heritage Auctions.

Licitaţie cu documente semnate de Martin Luther King

Printre acestea s-au aflat pagini manuscrise, cu pasaje subliniate, dintr-o carte scrisă în 1957, scrisori expediate secretarei sale Maude Ballou în timpul unei călătorii în India, dar şi copia unei liste bătute la maşina de scris, care, în ianuarie 1957, semnala Poliţiei din Atlanta „persoanele şi bisericile cele mai vulnerabile în faţa unor atacuri violente”.

Martin Luther King, care a fost asasinat în aprilie 1968 la Memphis, apărea în fruntea acelei liste.

Aceste documente au aparţinut de peste 50 de ani lui Maude Ballou, în prezent în vârstă de 88 de ani. Ele oferă o perspectivă emoţionantă despre anii ’50, în acest sens remarcându-se în special arhivele cu documentele despre boicotul autobuzelor din Montgomery, în statul Alabama, la sfârşitul anului 1955, redactate de pastor.

Martin Luther King

Martin Luther King, în 1964

Textele au fost vândute în cadrul licitaţiei de manuscrise istorice, organizată joi şi vineri la New York de casa Heritage Auctions.

O scurtă scrisoare semnată de regele Louis al XI-lea al Franţei a fost adjudecată cu 1.750 de dolari, iar o alta, scrisă şi semnată de Napoleon Bonaparte pe 20 ianuarie 1807, în care împăratul francez mulţumea unui unchi şi unui verişor, a fost vândută cu 1.875 de dolari.

Foto credit: Wikipedia, Heritage Auctions- documentele lui Martin Luther King

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).

22
/11
/22

La finalul acestei săptămâni, vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 dezbaterea cu tema „Celălalt | trasee ale cunoașterii” care încheie seria evenimentelor lansate sub umbrela proiectului „Casa cu literaturi literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”.