Martin Scorsese, premiul Lumiere 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-premiul-lumiere-2015/

Regizorul şi producătorul de film american Martin Scorsese va primi Premiul Lumiere 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Lyon, care se va desfăşura între 12 şi 18 octombrie. Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2015

Cea de-a șaptea ediție a festivalului va aduce un omagiu regizorului filmului Taxi Driver, dar și actriței italiene Sophia Loren, regizorului danez Nicolas Winding Refn, precum și regretatului actor și regizor francez Jean Yanne.

Premiul Lumiere va fi acordat în acest an lui Martin Scorsese „pentru întreaga sa carieră, pentru dragostea lui generoasă de film, pentru lupta lui neobosită pentru menținerea cinematografului din trecut, pentru ficțiunile sale, pentru documentare sale, pentru dragostea lui pentru muzică, pentru bunăvoința sa față de tinerii cineaști din întreaga lume și, de asemenea, pentru râsul său răsunător”, se arată în comunicatul de presă al Festivalului.

Regizorul american îi succede lui Pedro Almodóvar, care a primit în 2014 acest premiu, recompensând contribuția excepțională a regizorului spaniol la istoria cinematografiei.

Precedenții câștigători ai premiului Lumiere au fost Quentin Tarantino (2013), Ken Loach (2012), Gerard Depardieu (2011), Milos Forman (2010) și Clint Eastwood (2009).

Festivalul Lumiere din acest an va aduce, de asemenea, un omagiu cineastului japonez Akira Kurasawa, regizorului francez Julien Duvivier, umoristului, actorului, scriitorului, regizorului și producătorului Jean Yanne și compozitorului francez Alexandre Desplat.

Sophia Loren

Sophia Loren

Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului. Compania franceză de film Gaumont va sărbători 120 de ani de existență, studioul de animație Pixar — 30 de ani și procedeul Technicolor — 100 de ani.

Regizorul danez Nicolas Winding Refn își va prezenta cartea Arta de a ochilor (Actes Sud), o selecție din colecția sa de postere erotice.

Premiile Lumiere au fost create în 2009 de directorul Institutului Lumiere, Thierry Frémaux, ca recunoaștere pentru traiectoria unei personalități a celei de-a 7-a arte în acest oraș din estul Franței, unde frații Louis și Auguste Lumiere au turnat, în 1895, primul lor film, ‘Ieșirea muncitorilor din fabrică’.

Foto: Martin Scorsese, Sophia Loren – cinemagia

Citiţi şi:
29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).