Martin Scorsese, premiul Lumiere 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-premiul-lumiere-2015/

Regizorul şi producătorul de film american Martin Scorsese va primi Premiul Lumiere 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Lyon, care se va desfăşura între 12 şi 18 octombrie. Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2015

Cea de-a șaptea ediție a festivalului va aduce un omagiu regizorului filmului Taxi Driver, dar și actriței italiene Sophia Loren, regizorului danez Nicolas Winding Refn, precum și regretatului actor și regizor francez Jean Yanne.

Premiul Lumiere va fi acordat în acest an lui Martin Scorsese „pentru întreaga sa carieră, pentru dragostea lui generoasă de film, pentru lupta lui neobosită pentru menținerea cinematografului din trecut, pentru ficțiunile sale, pentru documentare sale, pentru dragostea lui pentru muzică, pentru bunăvoința sa față de tinerii cineaști din întreaga lume și, de asemenea, pentru râsul său răsunător”, se arată în comunicatul de presă al Festivalului.

Regizorul american îi succede lui Pedro Almodóvar, care a primit în 2014 acest premiu, recompensând contribuția excepțională a regizorului spaniol la istoria cinematografiei.

Precedenții câștigători ai premiului Lumiere au fost Quentin Tarantino (2013), Ken Loach (2012), Gerard Depardieu (2011), Milos Forman (2010) și Clint Eastwood (2009).

Festivalul Lumiere din acest an va aduce, de asemenea, un omagiu cineastului japonez Akira Kurasawa, regizorului francez Julien Duvivier, umoristului, actorului, scriitorului, regizorului și producătorului Jean Yanne și compozitorului francez Alexandre Desplat.

Sophia Loren

Sophia Loren

Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului. Compania franceză de film Gaumont va sărbători 120 de ani de existență, studioul de animație Pixar — 30 de ani și procedeul Technicolor — 100 de ani.

Regizorul danez Nicolas Winding Refn își va prezenta cartea Arta de a ochilor (Actes Sud), o selecție din colecția sa de postere erotice.

Premiile Lumiere au fost create în 2009 de directorul Institutului Lumiere, Thierry Frémaux, ca recunoaștere pentru traiectoria unei personalități a celei de-a 7-a arte în acest oraș din estul Franței, unde frații Louis și Auguste Lumiere au turnat, în 1895, primul lor film, ‘Ieșirea muncitorilor din fabrică’.

Foto: Martin Scorsese, Sophia Loren – cinemagia

Citiţi şi:
24
/09
/13

CRONICĂ DE FILM Pornit de la un scenariu original de Corneliu Porumboiu, pe care cineastul Igor Cobileanski l-a rescris şi adaptat contextului din Republica Moldova, „La limita de jos a cerului“ este un film revigorant, realizat în cea mai pură tradiţie neorealistă.

24
/09
/13

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 80 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Regizorul avusese o boală la plămâni.

23
/09
/13

Les Films de Cannes a Bucarest a pus în vânzare primele bilete. Grație cererii din anii trecuți și interesului stârnit deja de ediția de anul acesta, care adună cele mai provocatoare titluri din selecția Festivalului de la Cannes, o a treia sală a fost inclusă în program. Astfel, pe lângă cinematografele Studio și Elvira Popescu, vor […]

18
/09
/13

CRONICĂ DE FILM „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“ duce la un nou nivel stilistica minimalistă şi tentativa de conceptualizare a realităţii pe care Corneliu Porumboiu le-a început în „A fost sau n-a fost?“ (2006) şi pe care le-a continuat în „Poliţist, adjectiv” (2009).