Masculin/Feminin – războiul conceptelor şi al dominării
https://www.ziarulmetropolis.ro/masculinfeminin-razboiul-conceptelor-si-al-dominarii/

Spectacolul „Masculin/Feminin“, regizat de Lia Bugnar, a avut premiera oficială luni, 20 mai, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Un articol de Judy Florescu|25 mai 2013

Spectacolul „Masculin/Feminin“, regizat de Lia Bugnar, a avut premiera oficială luni, 20 mai, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

„Masculin/Feminin“ este a treia producţie teatrală semnată Asociaţia INSPIRA. Înfiinţată în anul 2012, Asociaţia INSPIRA desfăşoară o serie de proiecte culturale atât în Capitală, cât şi în ţară. Printre realizările în domeniul cultural ale Asociaţiei Inspira se numără spectacolele de teatru: „Fă-mi loc“ de Anthony Michineau în regia lui Radu Beligan şi „Hoţii de frumuseţe“ de Pascal Bruckner, în regia lui Chris Simion.

„Masculin/Feminin“ este primul spectacol realizat de Asociaţia INSPIRA, după o piesă scrisă de un autor român, care ar trebui tradus în toate limbile pământului şi montat pe toate marile scene ale lumii. Acest autor se numeşte Lia Bugnar.

Se întâmplă doar la teatru să te duci cu aşteptări, dar să te întorci cu întrebări. Adevărurile prezentate pe scenă te iau de guler şi te scutură de toate inhibiţiile şi prejudecăţile despre tot ce te înconjoară şi despre tot ce credeai sau nu credeai că poate fi iubire.

Teatrul nu are rolul de a rezolva probleme naţionale, enigme poliţiste sau cancerul. Teatrul are puteri miraculoase în clarificarea unor gânduri şi stabilirea relaţiei cu tine. O piesă de teatru îţi poate schimba percepţia asupra unor lucruri esenţiale, prin situaţiile deloc fireşti pe care le expune.

În „Masculin/Feminin“ vedem iubirea în cele mai puternice forme ale ei, dar nu iubirile din basme, ci iubirile crude din viaţa deloc ideală pe care o trăim în secolul acesta. Nu este nimic amplificat în realitatea poveştilor Liei Bugnar. Întâmplările sunt autentice şi te trec prin mai multe stări: mai întâi eşti contrariat, apoi negi, apoi eşti curios, apoi eşti înţelegător şi empatic.

Dincolo de delimitări gramaticale

Una dintre replicile pe care ţi le poţi nota direct în minte este cea a Theodorei Stanciu: „Femeia cu un fir dus la ciorap devine o subfemeie“; este o replică simplă, care conceptualizează ideea de „imperfecţiune feminină“. O altă replică memorabilă este cea a Laurei Creţ: „În loc să te laşi dracului iubit tu te ocupi de ura ta pentru tine“. E ca un joc perdant, între fericire şi egoism. Iar Marius Manole spune: „A doua şansă e doar felul universului de a-ţi arăta că se poate şi mai rău.“

Piesa Liei Bugnar este despre acceptarea schimbării şi despre iubirea nemărginită. Masculinul şi femininul merg dincolo de simple delimitări gramaticale, spre un război al conceptelor şi al dominării, spre o eternă căutare a fericirii în altceva decât suntem.

Spectacolul se va mai juca pe 2 iunie, la Godot Café-Teatru.

INFO
Masculin/Feminin
De: Lia Bugnar
Regia: Lia Bugnar
Cu: Theodora Stanciu, Andrei Aradits, Marius Manole, Laura Creţ, Ilinca Manolache
Rating: ●●●●●

Foto: Asociaţia Inspira

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

La împlinirea a 165 de la naşterea lui I.L. Caragiale, Casa de Producţie TVR prezintă în această seară, de la ora 20.10, la TVR2, spectacolul „Al matale, Caragiale”, în regia lui Mircea Cornişteanu. Din distribuție fac parte regretații actori Radu Beligan, Mircea Albulescu și Șerban Ionescu.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).