Master Class Mariana Nicolesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/master-class-mariana-nicolesco/

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2016

Manifestarea coincide cu inaugurarea teatrului minunat restaurat, la împlinirea a 135 de ani de la debutul viitoarei figuri legendare a teatrului de operă, Hariclea Darclée, chiar pe scena care reuneşte acum noile speranţe sub bagheta magică a sopranei Mariana Nicolesco.

Din 1995 încoace, de când a fost creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, şi până acum au luat parte la aceste manifestări şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, peste 2500 de artişti din 50 de ţări şi 5 continente.

Pentru amploarea, nivelul şi rezultatele acestor manifestări, pentru semnificaţia lor exprimată în cuvintele “nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, Marianei Nicolesco, pe lângă Medalia UNESCO pentru Merite Artistice, i-a fost acordat titlul de Artist UNESCO pentru Pace, iar evenimentelor create de ea, începând cu Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, Înaltul Patronaj UNESCO.

Ediţia din acest an a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, e aşezată sub semnul relaţiei Maeştri – Discipoli, cheia transmiterii marilor tradiţii ale artei cântului.

În acest context, sâmbătă 30 iulie Dr. Stephan Poen va susţine conferinţa Despre maeştri, evocându-i pe marele violonist Yehudi Menuhin, la 100 de ani de la naştere, şi pe celebra soprană Elisabeth Schwarzkopf, la 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice, ambele personalităţi prezentate şi prin perspectiva revelatoare şi emoţionantă a relaţiei lor cu Mariana Nicolesco.

În interpretările acesteia pe scenele lumii vor fi prezentate audio-video sublime arii din capodopere ca Idomeneo de Mozart, din Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, la 150 de ani de la naşterea compozitorului, şi din Norma de Vincenzo Bellini la 185 de ani de la premiera absolută la Teatrul alla Scala din Milano.

Duminică 31 iulie, cu Mariana Nicolesco în scenă, Concertul Master Class în care vor da măsura progreselor făcute şi vor fi aplaudaţi toţi participanţii la ediţia 2016 a Cursurilor de Măiestrie Artistică.

Evenimentele sunt organizate de Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Municipal Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Teatrul Maria Filotti, CJCPCT Brăila.

Foto: Mariana Nicolesco – facebook

27
/04
/15

"Enescu şi Viena", o serie de evenimente dedicate compozitorului român, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani în 2015, debutează pe 7 mai, în capitala Austriei, cu un concert care va conţine lucrări de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.