Master class-urile București Docuart Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/master-class-urile-bucuresti-docuart-fest/

Ediţia a IV-a de festival de film documentar „Bucureşti Docuart Fest” aduce pentru al treilea an consecutiv o serie de sesiuni de master class dedicate cinefililor.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2015

După ce ediția din 2014 i-a găzduit pe Dana Bunescu, Paula Herlo și Florin Iepan în cadrul unor master class-uri despre Funcția montajului, Documentarul de investigație și Documentarul istoric, în acest an organizatorii anunță pentru zilele de 2, 3 și 4 octombrie noi teme și noi invitați care vor gravita în jurul documentarului.

Vineri, 2 octombrie, Cornel Mihalache – regizor și jurnalist la Televiziunea Română – deschide seria master class-urilor Docuart Fest cu „Documentarul TV: Creație”, o discuție care urmează traseul filmului documentar prezent la televizor: de la momentul cercetării subiectului și până la difuzarea materialului final. Care este scopul, de ce există subiecte la comandă, cum se naște, dar și toate celelalte elemente componente ale procesului vor fi deslușite de la ora 11:30.

Dan Curean va susține pe 3 octombrie, de la 11:30, cea de-a doua sesiune dedicată practicii vânătorilor de imagine în filmul documentar – o sintagmă promovată de acesta ca fiind specifică filmului documentar. „Încerc sa susțin o analogie între practica și tehnica vânătorii  ancestrale și metodologia filmării realității, cu deosebirea că, în cazul filmului documentar, trofeul e <<clipa de viață>>  imortalizată  pe peliculă”, spune acesta. Dan Curean este regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

În final, duminică, de la 13:30, Ioana Bâldea Constantinescu va ține master class-ul „Despre radioDocumentar: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune in feature-ul radiofonic”, facând un exercițiu de naratologie în FM, prin prisma experienței de jurnalist și om de radio. „Orice poveste poate fi un subiect de feature radiofonic. Poate genera imagini audio”, spune Ioana.

INFO

București Docuart Fest este singurul festival de film dedicat documentarului românesc, a cărui ediție din acest an se va desfășura în perioada 30 septembrie – 4 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului.

Intrarea este lăsată liberă tuturor cinefililor.

Ediția din acest an este organizată de Asociația Docuart cu sprijinul UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.