Master class-urile București Docuart Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/master-class-urile-bucuresti-docuart-fest/

Ediţia a IV-a de festival de film documentar „Bucureşti Docuart Fest” aduce pentru al treilea an consecutiv o serie de sesiuni de master class dedicate cinefililor.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2015

După ce ediția din 2014 i-a găzduit pe Dana Bunescu, Paula Herlo și Florin Iepan în cadrul unor master class-uri despre Funcția montajului, Documentarul de investigație și Documentarul istoric, în acest an organizatorii anunță pentru zilele de 2, 3 și 4 octombrie noi teme și noi invitați care vor gravita în jurul documentarului.

Vineri, 2 octombrie, Cornel Mihalache – regizor și jurnalist la Televiziunea Română – deschide seria master class-urilor Docuart Fest cu „Documentarul TV: Creație”, o discuție care urmează traseul filmului documentar prezent la televizor: de la momentul cercetării subiectului și până la difuzarea materialului final. Care este scopul, de ce există subiecte la comandă, cum se naște, dar și toate celelalte elemente componente ale procesului vor fi deslușite de la ora 11:30.

Dan Curean va susține pe 3 octombrie, de la 11:30, cea de-a doua sesiune dedicată practicii vânătorilor de imagine în filmul documentar – o sintagmă promovată de acesta ca fiind specifică filmului documentar. „Încerc sa susțin o analogie între practica și tehnica vânătorii  ancestrale și metodologia filmării realității, cu deosebirea că, în cazul filmului documentar, trofeul e <<clipa de viață>>  imortalizată  pe peliculă”, spune acesta. Dan Curean este regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

În final, duminică, de la 13:30, Ioana Bâldea Constantinescu va ține master class-ul „Despre radioDocumentar: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune in feature-ul radiofonic”, facând un exercițiu de naratologie în FM, prin prisma experienței de jurnalist și om de radio. „Orice poveste poate fi un subiect de feature radiofonic. Poate genera imagini audio”, spune Ioana.

INFO

București Docuart Fest este singurul festival de film dedicat documentarului românesc, a cărui ediție din acest an se va desfășura în perioada 30 septembrie – 4 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului.

Intrarea este lăsată liberă tuturor cinefililor.

Ediția din acest an este organizată de Asociația Docuart cu sprijinul UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.