Matei Bejenaru va expune ,,De la A la B” în cadrul Galeriilor de Artă ,,Cupola” din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-bejenaru-va-expune-de-la-a-la-b-in-cadrul-galeriilor-de-arta-cupola-din-iasi/

Vineri, 15 martie, Matei Bejenaru va expune în Iaşi la Galeria de Artă ,,Cupola” proiectul de cercetare artistică ,,De la A la B” vizând procesele de gândire asociate tranziţiei dintre două idei.

Un articol de Andrada Văsii|14 martie 2013

Un nou proiect artistic, De la A la B, alcătuit dintr-o expoziție și un performance de Matei Bejenaru va fi prezentat la Galeriile de Artă „Cupola”, respectiv la spatiul tranzit.ro/ Iaşi.

Acest proiect face parte dintr-o serie de expoziții retrospective organizate de către tranzit.ro/ Iași cu scopul de a prezenta munca artistică a unor artiști contemporani importanți din Iași. Seria a început în toamna anului 2012 cu expoziția Îmi place Periferic 3 a artistului Cezar Lăzărescu și continuă în prezent prin a se concentra asupra demersului artistic al lui Matei Bejenaru. Daca prima expoziție retrospectivă a avut loc într-un singur spațiu, între anumite date, acest nou proiect se va dezvolta pe o perioadă de un an, timp în care tranzit.ro/ Iași va organiza mai multe expoziții și alte evenimente, fiind un răspuns la interesul în creștere la nivel local și internațional față de proiectele artistului. Mai mult, tranzit.ro/ Iași va colabora cu Matei Bejenaru în vederea prezentării unei părți a acestui proiect la Muzeul de Artă din Bacău, în luna mai 2013.

Retrospectiva va continua în luna octombrie 2013 prin prezentarea la spațiul tranzit.ro/ Iași a instalației video Cântece pentru un viitor mai bun, împreună cu alte lucrări mai vechi ale lui Matei Bejenaru.

Proiectul De la A la B este o cercetare artistică despre modul în care putem reprezenta vizual procesele de gândire asociate tranziției dintre două idei, stări de fapt sau situații. El vorbește despre eșecul proiectului utopic în care România, o țară fără tradiție tehnologică, a încercat să producă cunoaștere avansată în domeniul cunoașterii științifice, raționale. (Matei Bejenaru, 2013)

Matei Bejenaru pornește într-o călătorie simbolică, pe care o consideră un marș de gândire, între Laboratorul de Tensiuni Înalte al Institutului Politehnic Iași, o platformă științifică dezvoltată tehnologic în anii 80 (punctul A) și un atelier privat de prelucrări metalice și turnătorie din același oraș care, în prezent, produce obiecte religioase de cult din metal cu ajutorul unor utilaje vechi, provenite din foste fabrici de stat (punctul B).

În spațiul galeriei, procesele de gândire asociate marșului iau forma unor structuri spațiale, proiecții de diapozitive și film pe 16mm. (Matei Bejenaru)

Având ca punct de plecare al proiectului un performance intim, realizat înaintea acestei expoziții, un marș din punctul A în punctul B, în orașul Iași, Matei Bejenaru va încheia acest proces artistic cu un performance public la tranzit.ro/ Iași, pe data de 19 martie.

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăiește și activează in Iași, predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asociației Vector din Iași și director al Bienalei de Artă Contemporană Periferic (1997 – 2008). A participat, printre altele, în expoziții de grup la: Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007) și Bienala de la Taipei (2008). Între noiembrie 2010 și iulie 2011, proiectul său experimental de muzică corală, Cântece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern (Turbine Hall) la Londra, Western Front la Vancouver, Kunstlerhaus Buchsenhausen, Innsbruck. Între 2011 și 2012, Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Universite du Quebec a Montreal. Începând cu 2012, el este artist asociat la Centrul de arta Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie.

Info:

MATEI BEJENARU: De la A la B
Expoziție retrospectivă – partea 1
Galeria de Artă „Cupola” Iași și spațiul tranzit.ro/ Iași
Vernisaj: vineri, 15 martie, 2013, ora 18.00, Galeria de Artă „Cupola”
Performance: marți, 19 martie 2013, ora 19.00, la spațiul tranzit.ro/ Iași (Cladirea IASITEX, etaj 7)
Expoziția de la Galeria de Artă „Cupola” va fi deschisă între 15 şi 20 martie 2013.
Curator: Livia Pancu
Fundatia ERSTE este partenerul principal al tranzit.ro
Proiect realizat cu sprijinul Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Iasi

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

Credit foto: Matei Bejenaru

30
/01
/23

Institutul Cultural Român (ICR) anunță relansarea Programului de finanțare și parteneriate culturale Cantemir, destinat proiectelor din mediul internațional. În cadrul acestui program, derulat anterior în perioada 2006-2012 și reluat în 2023 cu unele modificări, ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans). Evenimentele asociate proiectelor finanțate vor fi organizate exclusiv în afara țării.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

05
/01
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă propune în prima jumătate a lunii ianuarie nu mai puțin de trei expoziții în spațiile sale: până pe 9 ianuarie se poate vedea lucrarea Ambedo a tinerei artiste Ioana Drăgușin în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53; același spațiu va găzdui o nouă expoziție colectivă, acumulare.colecție 2, curatoriată de Daniel Loagăr, până pe 30 ianuarie iar la depozitul de artă ArtSafe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic Str. Băiculești 29, sector 1) va putea fi vizitată între 12 – 27 ianuarie expoziția Reflexia Luminii, a lui Bogdan – George Negulescu, curatoriată de Iselin Huluba.

04
/01
/23

După proiectul expozițional Oglinzile Tăcerii, care a fost adus la cunoștința publicului pentru prima dată în anul 2018, la Bruxelles și care a luat, ulterior, amploare la Timișoara, Iași și București, un nou proiect cu rezonață, Ecouri, semnat de artistul Manuell Mănăstireanu, ia amploare într-o expoziție ce reflectă interconectarea pe care artistul o realizează pe mai multe paliere ale receptivității mesajului artistic.

20
/12
/22

În perioada 19 – 22 decembrie, la Palatul Bragadiru din București va avea loc evenimentul Art for Christmas, ce aduce la un loc lucrări de la 10 dintre cei mai buni pictori contemporani și de la peste 30 de artiști emergenți care au expus la Celula de Artă în ultimii ani. Expoziția de artă cu vânzare va avea intrarea liberă pentru vizitatori iar programul de vizitare este 19 decembrie, 16:00 – 21:00, 20 - 22 decembrie, 12:00 – 18:00. Vernisajul va avea loc pe 16 decembrie, de la ora 16:00.

19
/12
/22

Sticlă, lemn, metal și lut au fost în această toamnă super puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă. În cadrul acestuia au realizat patru instalații artistice sub forma unor monumente care transmit mesajul speranței într-o lume aflată în stare de pace.

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.