Matei Copil Miner, din 22 noiembrie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-din-22-noiembrie-in-cinema/

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, 22 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|19 noiembrie 2013

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, pe 22 noiembrie.

Filmul spune povestea emoţionantă a unui copil din Valea Jiului, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Matei are 12 ani și este interpretat de Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului. În rolul bunicului îl veţi putea vedea pe Remus Mărginean. Regia şi scenariul sunt semnate de Alexandra Gulea, iar producător este Thomas Ciulei.

Matei locuiește împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecați la muncă în Italia. Între copil și bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din școală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă.

Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu inițiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Matei Copil Miner va avea premiera joi, 21 noiembrie, la ora 20.00, la Cinema Sudio în București. Lungmetrajul este produs de Europolis Film și distribuit de Independenţa Film. Premiera de joi seara este susținută de Institutul Cultural Român.

Despre ideea scenariului din spatele lui Matei Copil Miner, Alexandra Gulea spune: „La sfârşitul anilor ‘90, când copiii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul respectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului.”

Citiţi şi: VIDEO „Matei copil miner“, de Alexandra Gulea, a câştigat marele premiu la Mostra Internazionale del Nuovo Cinema

„Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune am simțit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experiența morții ca punct de ruptură să devină o temă centrală.

Matei Copil Miner

Alexandru Czuli, în filmul „Matei Copil Miner“

Producătorul Thomas Ciulei spune despre „Matei Copil Miner“, a cărui filmare a durat 36 zile (în Uricani și București): „Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârșit pe ecranele cinematografelor. O producție care a durat 4 ani și care a strâns 10 coproducători și cofinanțatori este mereu un test de răbdare și perseverență din partea tuturor.

Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinți atinge un nerv dureros al realității românești. Speranța mea este ca filmul să aducă în discuția publică aceasta situație ale cărei urmări pot avea consecințe grave la nivelul societății noastre.”

Matei Copil Miner a fost nominalizat la „Big Screen Award”, 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu „Lino Micciché” și premiul „Young Critics Award”, Italia, 2013.

De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele premiu la Festivalul International al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.

Foto credit: Matei Copil Miner

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.