Matei Copil Miner, din 22 noiembrie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-din-22-noiembrie-in-cinema/

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, 22 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|19 noiembrie 2013

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, pe 22 noiembrie.

Filmul spune povestea emoţionantă a unui copil din Valea Jiului, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Matei are 12 ani și este interpretat de Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului. În rolul bunicului îl veţi putea vedea pe Remus Mărginean. Regia şi scenariul sunt semnate de Alexandra Gulea, iar producător este Thomas Ciulei.

Matei locuiește împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecați la muncă în Italia. Între copil și bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din școală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă.

Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu inițiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Matei Copil Miner va avea premiera joi, 21 noiembrie, la ora 20.00, la Cinema Sudio în București. Lungmetrajul este produs de Europolis Film și distribuit de Independenţa Film. Premiera de joi seara este susținută de Institutul Cultural Român.

Despre ideea scenariului din spatele lui Matei Copil Miner, Alexandra Gulea spune: „La sfârşitul anilor ‘90, când copiii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul respectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului.”

Citiţi şi: VIDEO „Matei copil miner“, de Alexandra Gulea, a câştigat marele premiu la Mostra Internazionale del Nuovo Cinema

„Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune am simțit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experiența morții ca punct de ruptură să devină o temă centrală.

Matei Copil Miner

Alexandru Czuli, în filmul „Matei Copil Miner“

Producătorul Thomas Ciulei spune despre „Matei Copil Miner“, a cărui filmare a durat 36 zile (în Uricani și București): „Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârșit pe ecranele cinematografelor. O producție care a durat 4 ani și care a strâns 10 coproducători și cofinanțatori este mereu un test de răbdare și perseverență din partea tuturor.

Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinți atinge un nerv dureros al realității românești. Speranța mea este ca filmul să aducă în discuția publică aceasta situație ale cărei urmări pot avea consecințe grave la nivelul societății noastre.”

Matei Copil Miner a fost nominalizat la „Big Screen Award”, 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu „Lino Micciché” și premiul „Young Critics Award”, Italia, 2013.

De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele premiu la Festivalul International al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.

Foto credit: Matei Copil Miner

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.