Medalia de onoare şi Morgen – proiectate la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/medalia-de-onoare-si-morgen-proiectate-la-festivalul-filmului-european/

Lungmetrajele ,,Medalia de onoare”, de Călin Peter Netzer, şi ,,Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajele „Medalia de onoare“, de Călin Peter Netzer, şi „Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Astfel, între 5 şi 30 noiembrie, EUNIC Spania, reţeaua locală a institutelor naţionale de cultură din Europa prezente în capitala Spaniei, organizează un ciclu de filme europene realizate în ultimii ani într-una din cele şapte ţări participante: Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Republica Cehă, România şi Ţările de Jos.

Filmele, care vor putea fi vizionate la Cine Doré din Madrid, au în comun tematica dată prin declararea lui 2013 ca „An european al cetăţenilor”.

„Anul european al cetăţenilor 2013 va aduce în prim-plan drepturile şi avantajele de care se bucură populaţia europeană în calitate de cetăţeni ai UE. Pot fi citate foarte multe exemple, cum ar fi libertatea de a circula, posibilitatea de a locui, de a munci şi de a studia într-o altă ţară din UE, accesul la sistemele sanitare din alte ţări şi protecţia consumatorului”, se arată pe site-ul ICR.

Evenimentul oferă publicului ocazia de a vedea creaţia multor cineaşti ale căror filme nu au rulat în Spania şi de a cunoaşte diverse filmografii europene mai puţin cunoscute publicului local. Institutul Cultural Român sprijină prezenţa a două filme româneşti: „Morgen”, de Marian Crişan, şi „Medalia de onoare„, de Călin Peter Netzer.

Medalia de onoare – un film apreciat peste hotare

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte.

Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă – se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit.

Medalia de onoare

Victor Rebengiuc în „Medalia de onoare“

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen”, spune povestea unui bărbat – Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, „pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin), notează Mediafax.

Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „mâine” („morgen”, în limba germană, n.r.).

Foto credit: Cinemagia, Medalia de onoare

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.