Medi Dinu la 107 ani – ”VÂRSTELE TINEREȚII”
https://www.ziarulmetropolis.ro/medi-dinu-la-107-ani-varstele-tineretii/

De Ziua Femeii, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (CCCA) şi Primăria Sectorului 3 vă invită să vedeţi câteva dintre lucrările ei şi să o cunoaşteţi pe una dintre cele mai speciale femei ale culturii române a cărei poveste a fost spusă, din păcate, de prea puţine ori. La 107 ani, Margareta Wechsler Dinu vine marţi, 8 martie, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Casa Artelor (bd. Mircea Vodă nr. 5), pentru a fi prezentă la vernisajul expoziţiei de pictură cu lucrări personale, intitulată ”Vârstele Tinereţii”.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2016

Lumea picturii românești a avut o revelație in 2008, când Margareta Wechsler Dinu a expus la Galeria Elite din București. Avea atunci 100 de ani. Cum se întâmplă adesea în pictură, valoarea operei artistei a început să fie recunoscută la decenii distanță de la realizare.Medi Dinu

Absolventă de Belle Arte, studentă la matematici și la filosofie, pictoriță la Balcic, casatorită cu ziaristul și poetul Gheorghe Dinu (Stephan Roll), centagenară, artista a cunoscut ororile celor doua Razboaie Mondiale. Așa poate fi rezumată viața artistei Margareta Wechsler Dinu – Medi, cum îi spun apropiații, născută în România Regele Carol I fiind unica supraviețuitoare a generației interbelice de artisti plastici.

Născută pe 22 decembrie 1908 la Brezoi, judeţul Vâlcea, Medi Dinu a locuit și a creat, timp de câteva decenii, în Sectorul 3 al Capitalei. De aceea, în cadrul evenimentului organizat pe 8 martie la CCCA, “marea Doamnă care a străbătut veacul” – așa cum a fost numită artista – va primi placheta de onoare din partea Primăriei Sectorului 3, în semn de recunoștință pentru contribuția remarcabilă pe care a avut-o la dezvoltarea artei și culturii naționale, precum și a patrimoniului artistic universal.

Expoziția ”Vârstele Tinereții” va rămâne deschisă pentru public, la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, până pe data de 18 martie și poate fi vizitată gratuit.

Evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Femeii este o ediție specială a programului ”Serile Eliad”, derulat după conceptul regizoarei Alice Barb și coordonat de Bela Krizbai. Finanțarea programului este asigurată de Primăria și Consiliul Local Sector 3.

Foto:  Medi Dinu, ”VÂRSTELE TINEREȚII” – Centrul Cultural Casa Artelor

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.