Mel Brooks, cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute
https://www.ziarulmetropolis.ro/mel-brooks-a-primit-cea-mai-inalta-distinctie-acordata-de-british-film-institute/

Actorul de comedie, producătorul şi umoristul Mel Brooks, în vârstă de 88 de ani, a primit cea mai înaltă distincţie decernată de British Film Institute – BFI Fellowship.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Mel Brooks a primit această distincţie din mâinile lui Greg Dyke, preşedintele BFI, după ce actorul John Hurt a susţinut un scurt discurs introductiv.

Potrivit revistei Variety, la eveniment au participat numeroşi cineaşti şi actori celebri, precum Terry Gilliam, Mike Leigh şi Simon Pegg, dar şi renumitul scriitor Salman Rushdie. În discursul său, Mel Brooks s-a declarat onorat să primească acest trofeu, care este acordat profesioniştilor cu realizări deosebite în cinematografie şi televiziune.

Sunt profund onorat să primesc BFI Fellowship şi să mă aflu într-o companie atât de selectă. Atunci când am fost anunţat că am fost ales pentru acest premiu, am fost surprins, dar şi încântat. Nu foarte mulţi americani ajung să primească acest trofeu prestigios… şi cred că din motive întemeiate – Mel Brooks

Printre cineaştii recompensaţi în anii anteriori cu BFI Fellowship se numără nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Tim Burton, Martin Scorsese, Orson Welles, Judi Dench, Ralph Fiennes, David Cronenberg.

Mel Brooks este cunoscut pentru comedia „Producătorii/ The Producers” (1968) şi numeroase parodii reuşite, precum „Tânărul Frankenstein/ Young Frankenstein” (1974), în care a jucat alături de colaboratorul său preferat, Gene Wilder.

Mel Brooks, al cărui nume real este Melvin Kaminsky, s-a născut în cartierul newyorkez Brooklyn în 1926, într-o familie evreiască.

A debutat în acelaşi timp cu Woody Allen, în „Your show of show”, în anii ’60, înainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi producători din anii ’70, cu filme precum „Producătorii”, „Douăsprezece scaune”, „Şei în flăcări” şi „Comedie mută ’77”.

În 1969, Mel Brooks a câştigat premiul Oscar pentru scenariul filmului „Producătorii/ The Producers”, o comedie despre doi escroci care plănuiesc să facă bani producând un spectacol pe Broadway despre care erau convinşi că va fi un fiasco – un musical despre Adolf Hitler. Cei doi intenţionau să anuleze spectacolul după primele reprezentaţii şi să rămână astfel cu banii obţinuţi înainte de premiera show-ului.

Printre celelalte pelicule regizate de Mel Brooks se numără filme precum „Bilele spaţiale/ Spaceballs”, „Robin Hood: Bărbaţi în izmene” şi „Dracula: Un mort iubăreţ”.

În 2013, Mel Brooks a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră ce i-a fost decernat de American Film Institute.

Foto: Mel Brooks – cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.