Meryl Streep, bulversată de Fuocoammare, marele câştigător al Berlinalei 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/meryl-streep-bulversata-de-fuocoammare-marele-castigator-al-berlinalei-2016/

Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, i-a fost acordat la ediţia din 2016 documentarului italian „Fuocoammare” al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranţilor ajunşi în insula Lampedusa. Meryl Streep, preşedinta a spus că juraţii au fost „bulversaţi” de acest documentar.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2016

Fără voce din off și fără comentariu, „Fuocoammare” arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața.

„Sper că acest film va putea contribui la înțelegerea faptului că nu este normal ca oamenii să moară venind la noi”, a spus Gianfrnco Rosi pe scena Berlinalei, la primirea premiului.

Referindu-se la filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinala din 2016, „Fuocoammare”, despre drama migranților care ajung pe insula italiană Lampedusa, Meryl Streep, președinta juriului la competiția oficială, a spus că jurații au fost „bulversați” de un documentar care „asociază critica cu arta și nuanța”. Actrița americană a adăugat că documentarul reușește perfect să realizeze un amestec „hibrid” între scene filmate pe viu și povești spuse.

Despre Gianfranco Rosi

Cineast format în Statele Unite, Gianfranco Rosi s-a documentat atent pentru film, intrând profund în viața de pe Lampedusa.

El a însoțit paza de coastă care vine în ajutorul migranților de pe ambarcațiuni aflate în dificultate și arată în film operațiuni în cadrul cărora bărbați cu măști și combinezoane de protecție evacuează unul câte unul refugiații și cadavrele de pe vasele supraîncărcate. Regizorul prezintă apoi sosirea migranților, găzduiți în centre de primire și primind asistență medicală.

Citi si Lungmetrajul “Ilegitim” învingător la Berlinale 2016

Gianfranco Rosi a primit în 2013 Leul de Aur al Festivalului de la Veneția pentru documentarul „Sacro GRA” despre cei care trăiesc în apropierea șoselei de centură romane.

Foto: Meryl Streep – berlinale.de

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.