Metoda de la Nottara, în turneu în trei ţări europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/metoda-de-la-nottara-in-turneu-in-trei-tari-europene/

Teatrul „Nottara” prezintă, în luna noiembrie, în Belgia, Austria şi Spania, spectacolul „Metoda (Metoda Grönholm)” de Jordi Galcéran, în regia lui Theodor Cristian Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|18 noiembrie 2013

Teatrul Nottara” prezintă, în luna noiembrie, în Belgia, Austria şi Spania, spectacolul Metoda (Metoda Grönholm)” de Jordi Galcéran, în regia lui Theodor Cristian Popescu.

Reprezentaţiile vor avea loc pe 23 noiembrie, la Pygmalion Theater din Viena, pe 25 noiembrie la Centrul Bozar din  Bruxelles şi pe 27 noiembrie la Teatrul Lliure, Barcelona.

Acest turneu face parte din proiectul Teatrul ca identitate – turneele Teatrului „Nottara” pentru românii din afara graniţelor, realizat cu ajutorul financiar şi logistic al partenerilor noştri, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe şi European Artists Management – Asociaţie culturală din Bruxelles.

„Am ales «Metoda» pentru acest turneu deoarece este o montare apreciată atât de specialişti, cât şi de public, care s-a bucurat de succes la numeroase festivaluri din ţară şi avem convingerea că va fi la fel de bine primită şi în rândul românilor din diaspora. Suntem onoraţi, totodată, că avem ocazia să jucăm spectacolul chiar în oraşul natal al autorului şi sperăm ca acesta să fie prezent în sală, pe 27 noiembrie”, afirmă criticul de teatru Marinela Ţepuş, directorul Teatrului „Nottara”.

Distribuţia spectacolului „Metoda” este formată din actorii Adrian Văncică (Fernando) Alexandru Jitea (Enrique), Gabriel Răuţă (Carlos) Cerasela Iosifescu (Mercedes). Traducerea textului îi aparţine Luminiţei Voina-Răuţ, iar scenografia lui Ştefan Caragiu.

Metoda interviului, pentru o companie de teatru 

În spectacol, o companie suedeză, recunoscută pe plan internaţional, trebuie să angajeze o persoană care să se alăture echipei. Postul implică o mare responsabilitate, iar condiţiile de muncă şi remuneraţia sunt foarte atractive.

Cei patru presupuși candidaţi selectaţi pentru interviu intră treptat în scenă. Ideea că metoda de intervievare este una neobişnuită apare în mintea lor atunci când fiecare afirmă că niciunul dintre ei nu este reprezentantul companiei.

Timpul trece şi nimeni nu vine să le spună cum se va desfăşura selecţia. Mai mult, se pare că nu mai pot pleca; ei presupun că cineva îi supraveghează, din afară, pentru a se decide cine primeşte postul.

Metoda turneu

Adrian Văncică (foto dreapta) joacă în spectacolul „Metoda”

Fiecare concurent trebuie să-și demonstreze abilităţile. Probele prin care trec scot la suprafaţă fie dorinţa de a ajuta, fie tendinţa de a-i sabota pe ceilalţi candidaţi. Sunt unul câte unul eliminaţi, iar cel care va rezista până la final va primi slujba. Astfel, cele patru personaje îşi arată umanitatea, empatia, insensibilitatea sau cinismul, dar nimic nu se dovedește a fi ceea ce părea la început.

„Mi s-a părut o piesă cu dimensiune filosofică ascunsă, care te face să te sperii pentru că, la final, nu poţi spune despre niciunul dintre cele patru personaje cum este de fapt. Le-am văzut, evoluând, pe scenă, în faţa noastră aproape două ore, dar, de fapt, nu putem zice nimic despre niciunul dintre ei”, susţine regizorul Theodor Cristian Popescu.

Teatrul „Nottara” şi-a propus, pentru anul 2013, o serie de turnee care să se adreseze comunităţilor româneşti din străinătate. Astfel, turneul spectacolului „Metoda” este a treia deplasare în străinătate pe care teatrul o face în acest an.

Foto credit: Teatrul Nottara, spectacolul Metoda

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.