„Metronom”, în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/metronom-in-deschiderea-festivalului-ceau-cinema-de-la-timisoara/

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2022

Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis la tenis împotriva Americii în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

“Metronom” este capul de afiş al secţiunii tradiţionale “Filme de grădină”, care cuprinde patru lungmetraje deopotrivă politice şi de public, proiectate la Grădina de Vară “Capitol” din centrul Timişoarei.

Din competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin, Ceau, Cinema! va aduce în premieră în România comedia “Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush” (2022), a cunoscutului regizor german Andreas Dresen. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

Câştigător al unui Urs de Argint pentru scenariu, filmul urmăreşte o femeie din Bremen, jucată de Meltem Kaptan (premiată de asemenea pentru rolul său), care se luptă cu disperare pentru a obţine eliberarea fiului său, trimis la închisoarea Guantánamo fără o decizie a justiţiei după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Pericolele reţelelor de socializare, reflectate prin povestea unei tinere instructoare de fitness, celebră în mediul online, este subiectul explozivei co-producţii polono-suedeze “Sudoare” (“Sweat”, 2020), în regia lui Magnus von Horn. Filmul a făcut parte din selecţia din 2020 a Festivalului de la Cannes şi este proiectat la Timişoara cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Din program face parte şi comedia neagră franceză “Portocale sângerii” (“Oranges sanguines”, 2021), de Jean-Christophe Meurisse, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes în 2021. Proiecţia este susţinută de Institutul Francez din Timişoara.

Film incisiv despre câteva din obsesiile vremurilor pe care le trăim, “Portocale sângerii” urmăreşte mai multe poveşti. Un cuplu de pensionari copleșit de datorii încearcă să câștige un concurs de dans. Ministrul economiei este suspectat de evaziune fiscală. O adolescentă se întâlnește cu un maniac sexual. Un tânăr avocat încearcă să urce pe scara socială. Însă învingătorii nu sunt neapărat cei la care ne aşteptăm.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.