METROPOLIS VIRAL Cinci filmări de arhivă, absolut spectaculoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/metropolis-viral-cinci-filmari-de-arhiva-absolut-spectaculoase/

Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Metropolis Viral“ cele mai interesante materiale video de arhivă, filmări rare, care au păstrat câte un zâmbet sau câte o declaraţie spectaculoasă de la personalităţi culturale din România sau care aduc în prezent nostalgia unor vremuri.

Un articol de Liliana Matei|6 mai 2015

1. Grigore Vasiliu-Birlic, citindu-şi propria poezie, „Te-am iubit“. Şi, în acest articol, câteva şicane celebre pe care le-a făcut Birlic colegilor lui.

2. George Enescu şi Constantin Brâncuşi, filmaţi la Paris, în 1947, la Ambasada României. Sursa video: Raluca Stirbat/Youtube

Citiţi şi: MEMORIA CULTURALĂ George Enescu: primul text pe care l-a scris în presa românească

3. Bucureştiul anilor `30, într-un reportaj impresionant, de 10 minute! Sursa: HuntleyFilmArchives

Citiţi şi: Dicționar de personaje și răsfățuri, în Bucureștiul interbelic

4. Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat. Sursa: Youtube/BritishPathe

Citiţi şi: Regina Maria şi iubirile ei

5. Imagini dintr-un Bucureşti mai însorit, din 1961, oraşul „parcurilor şi al florilor“, aflat în plină dezvoltare, aşa cum era prezentat de jurnaliştii britanici. În imagini: piscina de la Lido, pieţe, blocuri noi, Casa Scânteii. Sursa: Youtube/BritishPathe

Vedeţi aici şi alte materiale video, în secţiunea Metropolis Viral.

18
/04
/20

Paștele e motiv de sărbătoare pe toate meridianele, iar în unele locuri tradițiile pascale nu sunt dintre cele mai comune. Iată câteva astfel de obiceiuri din lumea largă, cu origini mai mult sau mai puțin religioase, ce fac deliciul publicului și sporesc bucuria sărbătorii.

04
/04
/20

OAMENII MUZICII Pe 3 aprilie 1897, la Viena se încheia viața (dar nu și celebritatea) unuia dintre marii romantici, considerat un clasicist conservator și „urmașul lui Beethoven” dar totodată și un compozitor proto-modern. O personalitate enigmatică, țepos și generos deopotrivă, și creatorul unor muzici pe cât de complexe pe atât de fascinante. 

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

24
/03
/20

OAMENII MUZICII Unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului trecut, Béla Bartók s-a născut pe 25 martie 1881 la Sânnicolau Mare (azi în Banat, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar). Pianist virtuoz, compozitor inovator, mare culegător și cercetător de folclor, el a redefinit muzica clasică în secolul XX.