Michel Franco, recompensat cu Trofeul ANONIMUL
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-franco-recompensat-cu-trofeul-anonimul/

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfăşoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2017

„Festivalul ANONIMUL este un festival totalmente diferit, nu am văzut niciodată oameni venind să vadă filme într-un asemenea loc, cu o asemenea dragoste pentru cinema. Nu știu dacă acest Trofeu poate fi acordat de două ori, dar ați putea să mi-l oferiți din nou în 20 de ani, dacă fac același gen de filme”, a spus Michel Franco, în cadrul Galei de Deschidere ANONIMUL 14.

Gala a fost urmată de proiecția în premieră în România a filmului APRIL’S DAUGHTER/LAS HIJAS DE ABRIL, câștigătorul Premiului Juriului Un Certain Regard, la Cannes 2017.MICHEL FRANCO

Festivalul ANONIMUL îi dedică anul acesta un program special regizorului mexican, Michel Franco, în cadrul căruia vor fi proiectate lungmetrajele: Daniel y Ana/Daniel & Ana — nominalizat la Camera d’or la Cannes 2009, Despues de Lucia/After Lucia — câștigător al Premiului pentru Cel mai bun film — Un Certain Regard, Cannes 2012, Chronic și April’s Daughter/Las Hijas de Abril, alături de A Los Ojos/Through The Eyes, co-regizat împreună cu sora lui, Victoria Franco, și de cele două lungmetraje produse de el: 600 Millas/600 Miles, în regia lui Gabriel Ripstein — Premiul pentru debut la Berlinale 2015 și Desde Alla/From Afar, în regia lui Lorenzo Vigas — câștigătorul Leului de Aur la Veneția, în 2015. Regizorul Michel Franco va susține, joi, 10 august o amplă sesiune de Q&A, după proiecția Chronic — recompensat cu Premiul pentru Scenariu la Cannes, 2015.

Ludmila Cvikova, selectorul Competiției, a prezentat cele șase titluri din Competiția de lungmetraj în cadrul Galei de Deschidere, competiția debutând luni, 7 august, cu Burning Birds, în regia lui Sanjeewa Pushpakumara. Gazda serii a fost actorul Alec Secăreanu.

Foto: Michel Franco,  ANONIMUL – facebook

 

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.