Michel Hazanavicius, acuzat de plagiat pentru scenariul filmului „Artistul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-hazanavicius-acuzat-de-plagiat-pentru-scenariul-filmului-artistul/

Michel Hazanavicius, regizorul peliculei „Artistul”, din 2011, premiată cu cinci statuete Oscar, este acuzat de un scenarist că a plagiat o poveste pe care acesta a scris-o în 1998.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2014

Michel Hazanavicius a respins acuzaţiile şi a declarat pentru siteul francez hexagones.fr, care a difuzat primul informaţia, că are „conştiinţa curată ca lacrima”.

„Scenariul (acuzatorului, n.r.) nu are nimic de-a face cu filmul meu, nici cu scenariul pe care l-am scris eu” a declarat regizorul francez într-o declaraţie pentru AFP, citată de Meidafax.

Acţiunea în justiţie este îndreptată şi împotriva companiei de producţie „La petite reine”, a lui Thomas Langmann, unul dintre cei mai importanţi producători francezi, fiu al regizorului Claude Berri. Avocatul lui Langmann a declarat pentru AFP că clientul său „nu este deloc îngrijorat”.

Acuzaţiile de plagiat sunt aduse de Christophe Valdenaire care susţine pe site-ul propriu că este autorul unui scenariu de lungmetraj, intitulat „Timidity, la Symphonie du Petit Homme”, un film mut în alb negru, un omagiu adus trecerii de la filmul mut la filmul cu sunet, „a cărui prima versiune datează din 1998 şi pentru care cererile de finanţare au început în urmă cu 13 ani”.

Scenaristul spune că a vorbit cu actriţa Bérénice Béjo, care joacă rolul principal feminin în „Artistul” şi este soţia lui Michel Hazanavicius, ca să-l pună în legătură cu

The Artist şi Michel Hazanavicius

The Artist şi Michel Hazanavicius

regizorul francez „la momentul potrivit”.

După ce a văzut filmul lui Hazanavicius, Christophe Valdenaire spune că pelicula acestuia conţine „numeroase asemănări incontestabile”, lucru respins de regizorul francez.

„Nu ştiu în ce măsură este convins că aş fi plagiat, dar adevărul este că scenariul lui nu are nicio legătură. Pe de altă parte, are tot dreptul de a mă acuza, iar eu am dreptul de a mă apăra. Cel mai bun răspuns pe care îl pot da este: citiţi scenariul lui şi comparaţi filmele!”, a spus Hazanavicius.

Prima audiere judecătorească pe fond în acest caz va avea loc în 2015.

Filmul care i-a adus celebritatea

Lungmetrajul „Artistul”, regizat de francezul Michel Hazanavicius, a fost recompensat, în 2012, la Hollywood, cu cinci premii Oscar, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal”. Actorul francez Jean Dujardin, care interpretează rolul principal, a primit şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011. Hazanavicius a mai fost recompensat pentru acest film şi cu premiul Cesar, dar şi cu trofeul Sindicatului regizorilor americani.

Filmul, turnat în alb negru, spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), îngrijorat că va fi dat uitării odată cu apariţia filmelor cu sonor şi care se îndrăgosteşte de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). O coproducţie Franţa/ Belgia, „Artistul” aduce un omagiu filmelor mute hollywoodiene.

Foto cu Michel Hazanavicius şi Artistul – Cinemagia

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.