Michel Hazanavicius, acuzat de plagiat pentru scenariul filmului „Artistul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-hazanavicius-acuzat-de-plagiat-pentru-scenariul-filmului-artistul/

Michel Hazanavicius, regizorul peliculei „Artistul”, din 2011, premiată cu cinci statuete Oscar, este acuzat de un scenarist că a plagiat o poveste pe care acesta a scris-o în 1998.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2014

Michel Hazanavicius a respins acuzaţiile şi a declarat pentru siteul francez hexagones.fr, care a difuzat primul informaţia, că are „conştiinţa curată ca lacrima”.

„Scenariul (acuzatorului, n.r.) nu are nimic de-a face cu filmul meu, nici cu scenariul pe care l-am scris eu” a declarat regizorul francez într-o declaraţie pentru AFP, citată de Meidafax.

Acţiunea în justiţie este îndreptată şi împotriva companiei de producţie „La petite reine”, a lui Thomas Langmann, unul dintre cei mai importanţi producători francezi, fiu al regizorului Claude Berri. Avocatul lui Langmann a declarat pentru AFP că clientul său „nu este deloc îngrijorat”.

Acuzaţiile de plagiat sunt aduse de Christophe Valdenaire care susţine pe site-ul propriu că este autorul unui scenariu de lungmetraj, intitulat „Timidity, la Symphonie du Petit Homme”, un film mut în alb negru, un omagiu adus trecerii de la filmul mut la filmul cu sunet, „a cărui prima versiune datează din 1998 şi pentru care cererile de finanţare au început în urmă cu 13 ani”.

Scenaristul spune că a vorbit cu actriţa Bérénice Béjo, care joacă rolul principal feminin în „Artistul” şi este soţia lui Michel Hazanavicius, ca să-l pună în legătură cu

The Artist şi Michel Hazanavicius

The Artist şi Michel Hazanavicius

regizorul francez „la momentul potrivit”.

După ce a văzut filmul lui Hazanavicius, Christophe Valdenaire spune că pelicula acestuia conţine „numeroase asemănări incontestabile”, lucru respins de regizorul francez.

„Nu ştiu în ce măsură este convins că aş fi plagiat, dar adevărul este că scenariul lui nu are nicio legătură. Pe de altă parte, are tot dreptul de a mă acuza, iar eu am dreptul de a mă apăra. Cel mai bun răspuns pe care îl pot da este: citiţi scenariul lui şi comparaţi filmele!”, a spus Hazanavicius.

Prima audiere judecătorească pe fond în acest caz va avea loc în 2015.

Filmul care i-a adus celebritatea

Lungmetrajul „Artistul”, regizat de francezul Michel Hazanavicius, a fost recompensat, în 2012, la Hollywood, cu cinci premii Oscar, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal”. Actorul francez Jean Dujardin, care interpretează rolul principal, a primit şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011. Hazanavicius a mai fost recompensat pentru acest film şi cu premiul Cesar, dar şi cu trofeul Sindicatului regizorilor americani.

Filmul, turnat în alb negru, spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), îngrijorat că va fi dat uitării odată cu apariţia filmelor cu sonor şi care se îndrăgosteşte de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). O coproducţie Franţa/ Belgia, „Artistul” aduce un omagiu filmelor mute hollywoodiene.

Foto cu Michel Hazanavicius şi Artistul – Cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.