Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/micii-burghezi-de-maxim-gorki-in-memoriam-dina-cocea/

Casa de Producţie TVR vă propune IN MEMORIAM Dina Cocea (27 noiembrie 1912 – 28 octombrie 2008) şi vă invită să urmăriţi un spectacol din Arhiva de Aur: „Micii burghezi”, de Maxim Gorki. 

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2018

Astfel, în perioada 26-28 octombrie 2018, la TVRi, TVR MOLDOVA şi TVR 3 puteţi vedea spectacolul din 1973 cu piesa „Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea, la 10 de ani de la moartea artistei.

Dina Cocea a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. În cele şapte decenii de activitate, Dina Cocea a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme. O actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Aşa a rămas în memoria colectivă.

Maria Constantina Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama – Florica Mille (actriţa Alice Cocea), fiica lui Constantin Mille.

După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Tot la Paris a avut şi debutul în 1934.

În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. În România, a debutat la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în piesa „Adevăratul Iacob”. Dina Cocea a jucat mult pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Avusese un debut cinematografic la Paris, în 1934, în filmul „La jeune fille d`une nuit”. În ţară, şi-a continuat cariera atât în teatru, cât şi în film. Debutul în filmul românesc l-a avut în 1939 în producţia „O noapte de pomină”.

Cariera în cinematografia românească a continuat cu „Neamul Şoimăreştilor”, „Iancu Jianu”, „Ştefan cel Mare”.

Activitatea în teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actriţă. Dina Cocea a devenit la 30 de ani directoarea propriului teatru particular, „Teatrul Nostru”. În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Ca pedagog, i-a format, printre alţii, pe Sanda Manu, Lucian Pintilie, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Dina Cocea

Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

A excelat pe scenele de teatru, în film, dar şi în teatru radiofonic şi teatru de televiziune. A avut o bogată activitate de publicist şi eseist de cronică teatrală, în ţară şi în străinătate.

Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

***

Micii burghezi, de Maxim Gorki

În distribuție:

Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau

Scenografia: Doina Levinţa

Adaptarea și regia: Sorana Coroamă Stanca

***

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 26 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.00

TVR 3 duminică , 28 octombrie, ora 20.00

Foto: Dina Cocea, Micii burghezi” – tvr.ro

28
/08
/15

Până pe 1 octombrie, în capitală, în primul muzeu privat din România, PostModernism Museum, poate fi văzută expoziţia “De la propaganda politică la baby boom”. Aceasta se opreşte la cinci creatori: Ary Murnu, Jules Perahim, Eugen Taru, Val Munteanu, Nell Cobar, urmărind cariera lor în pictură şi grafică, cu precădere în domeniul ilustraţiei de carte şi al caricaturii.

28
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Acum 50 de ani, cel mai important coregraf de origine română, Gigi Căciuleanu, debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu.

28
/08
/15

Între 3 și 7 septembrie, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București participă cu proiectul multimedia interactiv FEED ME semnat de artiștii români Saint Machine și Noper la POST CITY – Habitate ale Secolului XXI, Festivalul de artă, tehnologie și societate ARS ELECTRONICA 2015 din Linz.

28
/08
/15

Sandra Bullock, Julianne Moore, Matt Damon, Helen Mirren, Susan Sarandon, Kate Winslet Johnny Depp, Jessica Chastain, Ryan Reynolds, Steve Martin, Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Rachel McAdams, Jesse Eisenberg, Drew Barrymore, Kristen Stewart, Tom Hardy, Shia LaBeouf, Anna Kendrick şi Idris Elba sunt câteva dintre vedetele care vor fi prezente la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF 2015), programat între 10 şi 20 septembrie.

27
/08
/15

Mâine, 28 august 2015, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti va avea loc deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, cu una din cele mai novatoare montări shakespeariene, „Visul unei nopţi de vară”, prezentat de Teatrul de Stat de Muzică şi Dramă „Vaso Abashidze” din Tbilisi.

27
/08
/15

Noua generaţie Griswold îşi face iar de cap şi stârneşte hohote de râs. Producţia New Line Cinema „Vacanţă cu peripeţii” îi aduce împreună pe marile ecrane, din 28 august, pe Ed Helms şi Christina Applegate într-o călătorie de familie care se transformă rapid într-o aventură nefastă.

27
/08
/15

În prima zi a toamnei, Teatrul Țăndărică își deschide porțile pentru cea de-a 70-a stagiune, continuând seria de evenimente aniversare “Țăndărică 70 de ani”. Începând de marți, 1 septembrie, publicul este invitat la ultima parte a Stagiunii de Vară 2015, în cadrul căreia Teatrul Itinerant Țăndărică se va găsi, până pe 20 septembrie, în Parcul Lumea Copiilor.

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.