Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/micii-burghezi-de-maxim-gorki-in-memoriam-dina-cocea/

Casa de Producţie TVR vă propune IN MEMORIAM Dina Cocea (27 noiembrie 1912 – 28 octombrie 2008) şi vă invită să urmăriţi un spectacol din Arhiva de Aur: „Micii burghezi”, de Maxim Gorki. 

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2018

Astfel, în perioada 26-28 octombrie 2018, la TVRi, TVR MOLDOVA şi TVR 3 puteţi vedea spectacolul din 1973 cu piesa „Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea, la 10 de ani de la moartea artistei.

Dina Cocea a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. În cele şapte decenii de activitate, Dina Cocea a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme. O actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Aşa a rămas în memoria colectivă.

Maria Constantina Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama – Florica Mille (actriţa Alice Cocea), fiica lui Constantin Mille.

După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Tot la Paris a avut şi debutul în 1934.

În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. În România, a debutat la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în piesa „Adevăratul Iacob”. Dina Cocea a jucat mult pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Avusese un debut cinematografic la Paris, în 1934, în filmul „La jeune fille d`une nuit”. În ţară, şi-a continuat cariera atât în teatru, cât şi în film. Debutul în filmul românesc l-a avut în 1939 în producţia „O noapte de pomină”.

Cariera în cinematografia românească a continuat cu „Neamul Şoimăreştilor”, „Iancu Jianu”, „Ştefan cel Mare”.

Activitatea în teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actriţă. Dina Cocea a devenit la 30 de ani directoarea propriului teatru particular, „Teatrul Nostru”. În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Ca pedagog, i-a format, printre alţii, pe Sanda Manu, Lucian Pintilie, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Dina Cocea

Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

A excelat pe scenele de teatru, în film, dar şi în teatru radiofonic şi teatru de televiziune. A avut o bogată activitate de publicist şi eseist de cronică teatrală, în ţară şi în străinătate.

Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

***

Micii burghezi, de Maxim Gorki

În distribuție:

Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau

Scenografia: Doina Levinţa

Adaptarea și regia: Sorana Coroamă Stanca

***

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 26 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.00

TVR 3 duminică , 28 octombrie, ora 20.00

Foto: Dina Cocea, Micii burghezi” – tvr.ro

20
/07
/15

Actorul Alexandru Papadopol joacă rolul principal în lungmetrajul românesc, "Acasă la tata", un film nou, în regia lui Andrei Cohn, apreciat de critici de specialitate și de public. Filmul  a avut avanpremiera în luna mai, când a rulat în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).

20
/07
/15

În perioada 1-9 august, Alexandria se transformă, pentru al zecelea an consecutiv, într-o scenă de teatru, în care personajele principale sunt adolescenți de pretutindeni din România și membrii comunității gazde. Cu toții petrec o săptămână de vară înconjurați de cultură, #întrucât IDEO IDEIS.

20
/07
/15

În anul în care sărbătorim 155 de ani de la nașterea lui A. P. Cehov, Casa de producție TVR vă propune încă o vizune premiată a „Unchiului Vanea”, cea a lui Mircea Cornișteanu (premiera februarie 1989) cu Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Natașa Raab și Diana Gheorghian. Spectacolul a fost distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 1990 și va fi difuzat luni, 20 iulie, ora 19:10, la TVR 2.

20
/07
/15

Ediția aniversară a Festivalului Național de Teatru (FNT) prezintă în premieră în România două dintre creațiile teatrale ale anului 2014 care au marcat scenele din întreaga lume prin modurile, pe cât de diverse, pe atât de profunde, în care tratează o temă cheie a lumii în care trăim: războiul și efectele lui asupra ființei umane.

17
/07
/15

„Cum suntem?”, „Cum credem că suntem?”, „Cum cred alţii că suntem?”, „Cum am ajuns să fim aşa?” sunt întrebări esenţiale atât pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru întreaga societatea românească. În volumul Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, apărut la Editura Polirom, disponibil în librării din această săptămînă, renumitul psiholog Daniel David ne oferă, într-o manieră analitică riguroasă şi complexă, răspunsuri bine documentate.

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.