Mihai Barabancea expune la 2/3 Galeria cel mai recent proiect al său “Metatronix 3000”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-barabancea-expune-la-2-3-galeria-cel-mai-recent-proiect-al-sau-metatronix-3000/

„Atrăgătoare şi oarecum sadic de sinceră, această cartografiere a vieţii deschide în spaţiul galeriei o ambianţă care pare să înghită realitatea.” – Curator Carmen Casiuc

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2022

2/3 Galeria vernisează pe 22 februarie 2022, începând cu ora 18.00, expoziția “Metatronix 3000” semnată de Mihai Barabancea.

Un nume de referință în arta contemporană românească, Mihai Barabancea aduce fotografia într-o extremă impresionantă. Autor a trei cărți de fotografie, artistul prezintă în cadrul expoziției Metatronix 3000” o lume la limita ficțiunii.

„Revelată pentru prima dată publicului larg sub forma primei expoziții personale a artistului, această lume paralelă se extinde în mai multe medii și se materializează în diverse formate fotografice. Pozele amatoricești, imaginile documentare, instalațiile și fotografiile unor realități cinematografice configurează un spațiu vizual oarecum asemănător cu World Wide Web. Făcând uz de calitatea materială a filmului fotografic și a specificațiilor tehnice precare ale modelelor vechi de cameră foto digitală, realitatea se întrepătrunde cu virtualul într-o explorare delirantă, dar emoționantă a ceea ce pare autentic și fals în era digitală.Carmen Casiuc- curator

Metatronix 3000” ne teleportează în această catastrofă sublimă, o lume populată cu mașini, nuditate, limuzine în flăcări, simulatoare și căști oculus, piramide energetice, struți robotici, îngeri cicatrizați și oameni costumați. Într-o lume post apocaliptică, trăind printre rămășite ale civilizației, supraviețuitorii își caută refugiul în lumi paralele încercând să găsească o comuniune din cabluri și metal.

Conceptul expozițional este semnat de Claudia Retegan – fondatorul galeriei de artă 2/3 Galeria și de Mihai Barabancea. Proiectul este curatoriat de Carmen Casiuc – critic și cercetător de artă independent.

„Din fanteziile abandonate și tehnologiile învechite, <<Metatronix 3000>> lasă să transpară o distopie estică a indivizilor care trăiesc între ruinele unei societăți sucombate de obsesia ei pentru noutatea trecătoare. Barabancea transformă, astfel, lipsa de sens a vieții după internet într-un reality show al singurătății colective, în care falsul se simte mai real decât realitatea în sine.” Carmen Casiuc – curator expoziție.

„Mi-l imaginez pe Mihai integrându-se perfect în romanele lui Roberto Bolano, ca fiind unul dintre personajele grupului de realiști viscerali. Privind fotografiile lui nu poți rămâne un simplu spectator ci automat devii complice, primind accesul la o lume altfel complet inaccesibilă. Verdele neon te cheamă, pereții se dilată și caruselul cu imagini abia începe; o mașinărie a timpului cu glitsch-urile de rigoare est europene. Metatronix e printre noi, e puntea care îmi desparte țeasta mea de cea a ta. Imaginile sacadate dau tonul discursului logoreic apoi totul se oprește și privirea poposește asupra unei fotografii ridicole în contemplația unui bărbat îmbrăcat în alb înconjurat de verdele pădurii, aflat lângă o cascadă acesta visează prin oculus. Nu știm dacă și noi la rândul nostru luam parte la visul bărbatului sau dacă fotografiile compun un simulacru bine regizat.” Claudia Retegan – fondator și curator al 2/3 Galeria.

Expoziția de fotografie “Metatronix 3000”cuprinde peste 40 lucrări ale artistului Mihai Barabancea și poate fi vizitată la 2/3 Galeria (strada Franceză nr 4) până pe 24 martie 2022.

Despre Mihai Barabancea

Născut în 1983, Mihai Barabancea este un fotograf cu dorință instinctivă pentru fotografiile brute, nefiltrate. Activitatea sa cuprinde fotografie, instalație, performance și hiper-reality hacking, toate acestea având ca obiect recurent mediul urban românesc, cu glitch-urile culturale specifice. Cartea sa, „Rescrierea Secvenței” a câștigat Gomma Prix Award. Printre proiectele sale se numără expozițiile „Normalitate, ce cuvânt brutal”, (MNAC), „Sneakers Art” la Romanian Design Week sau -“End of future” – expoziție de grup vernisată în Mexic. A reprezentat România în cadrul Jocurilor Francofoniei de la Nisa în 2013. De-a lungul anilor, Barabancea a mai expus în Paris și Chișinău. În 2018 a lansat cartea “Sărutul” în cadrul căreia sunt puse în discuție limitele artelor vizuale.

 

Titlu: Metatronix 3000

Vernisaj: 22:02/ 2022 ora 18.00

Partener Principal: The Institute

Muzică: DJ Alex & DJ Tugay

 

Despre 2/3 Galeria:

2/3 Galeria este o galerie tânără de artă fondată în București ce își propune să promoveze arta contemporană, punând accentul pe fotografie. Spațiul expozițional a fost deschis pe 10 iunie 2021 la București.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.