Mihai Măniuțiu și Adrian Sitaru, în juriul Galei HOP 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-maniutiu-si-adrian-sitaru-in-juriul-galei-hop-2017/

Regizorii Mihai Măniuţiu şi Adrian Sitaru vor face parte din juriul celei de a XX-a ediţii a Galei Tânărului Actor – HOP, care se va desfăşura în perioada 4 – 7 septembrie, la Costineşti. Din juriu vor mai face parte actorii Zsolt Bogdan, Ana-Ioana Macaria şi Alexandru Voicu – câştigătorul Premiului „Ștefan Iordache” la ediţia din 2016 a galei.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2017

Juriul de preselecție, compus din actorii Marcel Iureș, Maia Morgenstern și Petru Vutcărău, au stabilit, în perioada 10 — 12 iulie, tinerii care vor intra în concursul Galei HOP 2017.

În concursul de la Costinești vor intra în competiție 12 tineri actori și două trupe.

Juriile Galei — atât cel de preselecție, cât și cel pentru concursul final — sunt considerate esențiale pentru etapele de desfășurare a proiectului.

Adrian Sitaru

Prezența regizorului de film Adrian Sitaru în juriul II punctează deschiderea și apropierea Galei HOP de producția cinematografică. Este o dimensiune testată în ultimele ediții ale Galei prin prezența regizorului Tudor Giurgiu ca membru al juriului, în anul 2014, dar și prin prezența unor regizori și producători independenți de film, directori de casting, etc.

În același context, se înscrie și colaborarea cu Festivalul Internațional de Film Transilvania — TIFF, care, începând cu ediția a XVII-a, acordă unuia dintre concurenții Galei HOP șansa de a face parte din programul ’10 pentru Film la TIFF.

La Costinești, membrii juriului vor alege câștigătorii din acest an pentru următoarele premii:

Premiul „Ștefan Iordache”, marele premiu al Galei HOP;

Premiul pentru cea mai bună actriță, secțiunea individual;

Alexandru Voicu

Premiul pentru cel mai bun actor, secțiunea individual;

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori;

Premiul „Sică Alexandrescu”; Premiul special al juriului.

Cei care nu vor avea posibilitatea să fie prezenți la Costinești vor putea urmări concursul în transmisie livestreaming, pe www.galahop.ro, și apoi vor putea să își voteze favoriții, la final urmând să fie acordat și Premiul publicului.

Gala Tânărului Actor — HOP este un program cultural de interes național, cu desfășurare anuală. Scopul Galei este promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic, de stat și particular.

Prima ediție a avut loc în anul 1998 sub direcția regizorului Cornel Todea.

Gala se desfășoară sub forma unui concurs deschis tuturor absolvenților facultăților de Teatru din București și din țară (ultimele 5 promoții).

Foto: Gala HOP 2017– www.galahop.ro

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

E interesant cum karma pieselor și a spectacolelor de teatru se împletește uneori cu viața, în modalități pe care nici autorul piesei, nici cei care au pus în scenă spectacolul, nu au anticipat integral. Am văzut spectacolul Teatrului de Comedie, ”Suflete moarte” de Gogol (în dramatizarea unui alt rus genial, Bulgakov, și versiunea scenică și regia lui Vlad Cristache) în această perioadă cu profunde mișcări tectonice social-politice în România.

09
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Internațional "George Enescu" se pun în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10,00, în rețeaua Eventim. Peste 3.000 de artiști din întreaga lume vor fi prezenți la București și în alte șapte orașe din țară, în cadrul a 80 de evenimente, la ediția 2017 a Festivalului Enescu (2 - 24 septembrie).

09
/02
/17

"Dansul este o sculptură cinetică, pentru că trupul balerinului adună în el toată tensiunea mişcării. Artistul coregraf este un compozitor al vieţii în mişcare ." - Maestrul Oleg Danovski. În urmă cu un secol, într-o zi de 9 februarie (1917) se năștea, în localitatea Vosnesensk din Ucraina, coregraful și balerinul Oleg Danovski.

09
/02
/17

Teatrul Naţional şi Ţăndărică sunt teatrele bucureştene care au vândut cele mai multe bilete în 2016, potrivit cifrelor obţinute de Agenţia de presă News.ro de la mai multe instituţii de profil din Bucureşti. TNB-ul a vândut, anul trecut, 160.000 de bilete, la care se adaugă alte câteva zeci de mii de invitaţii la spectacolele sale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).