Mini-maraton de teatru pentru copii și bebeluși
https://www.ziarulmetropolis.ro/mini-maraton-de-teatru-pentru-copii-si-bebelusi/

Un mini-maraton al formelor teatrale create special pentru copiii cu vârsta sub 6 ani se va desfăşura în perioada 31 ianuarie-2 februarie la Sala Mică a Teatrului „Ion Creangă”.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

„Artele nu țin cont de vârstă, ci de curiozitate” este motto-ul sub care, pentru al șaselea an consecutiv, Primăria Municipiului București organizează, prin Teatrul Ion Creangă, TIC PITIC – Zilele Small Size.

 

Organizate simultan în peste 20 de țări, cu scopul de a apropia copiii de teatru de la cele mai fragede vârste, Zilele Small Size propun producții variate: de la spectacole și ateliere senzoriale dedicate bebelușilor care descoperă lumea din brațele părinților, la spectacole care provoacă imaginația, dezvoltă abilitățile cognitive și conturează sensibilitatea estetică a preșcolarilor.

 

În egală măsură, Zilele Small Size reprezintă o ocazie de a atrage atenția asupra rolului crucial pe care adultul îl joacă în dezvoltarea și încurajarea curiozității celui mic. De aceea, o bună parte din activitățile derulate la nivel mondial sub umbrela evenimentului includ și o componentă complementară de workshop-uri, conferințe sau dezbateri dedicate artiștilor, părinților și educatorilor.

 

În acest context, programul TIC PITIC dedicat publicului din București aduce o selecție diversificată de activități. Cinci producții de teatru pentru categoriile de vârstă 0-3 ani, respectiv, 3-6 ani vor putea fi văzute în perioada 31 ianuarie – 2 februarie la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, printre acestea numărându-se și un spectacol invitat, realizat de Asociația MiniReactor din Cluj-Napoca.

 

Sala Mică găzduiește, de asemenea, un atelier senzorial pentru bebeluși (6 – 12 luni) și părinți, coordonat de actrița Julieana Drăghici. Programat duminică, 2 februarie, atelierul invită micuții participanți alături de mămici sau tătici pe covorul de dans, pentru o interacțiune cu un curcubeu de culori, sunete, forme, texturi – și emoții. O experiență plăcută pentru cei mici, atelierul își propune să-i familiarizeze pe părinți cu noi jocuri și modalități de interacțiune și comunicare cu bebelușii lor.

 

Duminică, 2 februarie, va avea loc și  Dezbaterea „Educație… cu aplauze!”, moderată de Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut cu o vastă experiență în proiecte educaționale și culturale pentru copii, și Carmen Palcu, actriță și regizoare la Teatrul Ion Creangă. Deschisă părinților și specialiștilor interesați în educarea tinerei generații, dezbaterea pune în discuție rolul teatrului în formarea copiilor. Pornind de la influența artei în dezvoltarea cerebrală și psiho-emoțională a copilului, dezbaterea va investiga rolul teatrului ca instrument de dezvoltare personală, metodă de educație alternativă și mecanism de prevenție pentru autismul virtual. Participarea la dezbatere se face pe bază de înscriere, mai multe informații fiind disponibile în secțiunea Bilete și Acces.

Programul evenimentului este următorul:

Vineri, 31 ianuarie

18.00 – 18.45, „Despre stele” (4 ani+), Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca

Sâmbătă, 1 februarie

11.00 – 11.45, „Despre stele” (4 ani+), Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca

16.00 – 16.35, „ÎmpreLună”(sub 3 ani)

19.00 – 19.30, „Bună dimineața!” (sub 3 ani)

Duminică, 2 februarie

10.00 – 10.30, Atelier pentru bebeluși: forme, culori, sunete – și emoții, coord. Julieana Drăghici

11.30 – 12.45, Dezbatere „Educație… cu aplauze!”, moderatori: Lorena Diaconescu și Carmen Palcu

16.00 – 16.30, „Pernuța somnoroasă” (sub 3 ani)

19.00 – 19.30, „Amintiri într-o valiză” (2-5 ani)

Toate activitățile din cadrul evenimentului TIC PITIC – Zilele Small size se desfășoară la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, aflată pe Str. Biserica Amzei, nr. 21-23, Sector 1 (în vecinătatea Sălii Mari a Teatrului, aflată în curs de amenajare și refuncționalizare, din Piața Amzei).

10
/12
/14

După o primă rundă de mare succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 - 7 noiembrie 2014, violoniştii ‘’combatanţi” Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi “arbitrul”, pianistul Horia Mihail, sunt nerăbdători să înceapă a doua rundă, care îi va duce în cele trei principale provincii istorice ale României: Muntenia, Transilvania şi Moldova în perioada 10-19 decembrie 2014.

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.