Ministerul Culturii a lansat a şaptea sesiune a programului „Tezaur Uman Viu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministerul-culturii-a-lansat-a-saptea-sesiune-a-programului-tezaur-uman-viu/

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a lansat cea de-a şaptea sesiune de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului „Tezaur Uman Viu”. Dosarele trebuie trimise până pe 31 mai.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2018

Evaluarea acestora în cadrul Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial se va desfăşura în perioada 18 iunie – 27 iulie 2018.

În perioada 30 iulie – 3 august 2018, va avea loc depunerea contestaţiilor, iar soluţionarea acestora va fi făcută în perioada 6 august – 17 august 2018.

Domeniile de activitate care vor fi avute în vedere sunt prelucrarea lemnului, a pietrei, lutului, metalelor, fibrelor şi firelor textile, a pieilor şi blănurilor, osului şi cerii, instalaţii de captarea apei potabile, măcinat cereale, alimentaţie, cunoştinţe despre om şi natură, portul şi spiritualitate.

„Tezaur Uman Viu” este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane sau grupuri care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate.

Programul „Tezaure Umane Vii”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Foto: Tezaur Uman Viu – facebook

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.