Mircea Cărtărescu, despre moartea lui Philip Roth
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-despre-moartea-lui-philip-roth/

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize şi o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2018

„Puţini scriitori mi-au fost mai organic străini. Dar ştiam că e acolo şi asta mă liniştea, pentru că asta însemna că literatura încă înseamnă ceva pentru oameni. Moartea lui este încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi”,  a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

” Nu sunt mulţi pilaştri pe care ea se susţine, iar unul dintre ei tocmai s-a prăbuşit, cu mitologia şi geniul şi forţa lui recunoscute de toţi în mod natural. Să ne bucurăm cât încă-i avem între noi pe Vargas Llosa, pe Kundera, pe Atwood, pe Pynchon. Căci nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică, lângă noi, pe lumea asta, a autorilor «cărora am vrea să le dăm un telefon când ne simţim singuri»”, a mai notat Cărtărescu.

Philip Roth, născut pe 19 martie 1933, în Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela ”Goodbye, Columbus”, publicată în 1959 şi premiată cu National Book Award pentru ficţiune. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu romanul ”Complexul lui Portnoy/ Portnoy’s Complaint” (1969).

Premiat, în 1997, cu Pulitzer pentru ”Pastorala americană”, el a primit, un an mai târziu, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, unora ca John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.

Foto: Philip Roth, Mircea Cărtărescu – facebook

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.