Mircea Cărtărescu: Nobelul din acest an e oarecum scandalos, deși Bob Dylan e un om de geniu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-nobelul-din-acest-an-e-oarecum-scandalos-desi-bob-dylan-e-un-om-de-geniu/

Un eveniment dedicat lui Bob Dylan, laureatul controversat din acest an al premiului Nobel pentru literatură, a avut loc sâmbătă la standul Humanitas de la Târgul Gaudeamus, iar la el au participat Mircea Cărtărescu, Denisa Comănescu şi Marius Chivu.

Un articol de Liliana Matei|20 noiembrie 2016

„Este minunat că Bob Dylan a primit premiul”, a spus scriitorul Mircea Cărtărescu la lansarea volumelor „Cronica vieţii mele. Volumul I”, „Tarantula” și „Suflare în vânt. 100 de poeme”, publicate la Editura Humanitas. „Bob Dylan merită în principiu orice premiu, pentru că este un om de geniu”, a adăugat Mircea Cărtărescu, spunând totuși că nu poate da un răspuns clar la întrebarea dacă e bine că Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru Literatură. „Premiul Nobel de anul acesta este oarecum scandalos, ne pune oarecum nişte întrebări în privinţa limitelor literaturii, a faptului că, totuşi, a luat acest premiu un «outsider», un om care făcând literatură foarte bună, totuşi nu a fost considerat ca fiind un scriitor în adevăratul înţeles al cuvântului”, a declarat el, propunând o discuție despre prejudiciul adus altor scriitori prin această alegere. Premiul Nobel pentru Literatură din acest an este „oarecum scandalos şi ar putea prejudicia scriitorii în adevăratul înţeles al cuvântului. Ne punem întrebarea dacă marii scriitori, cei pe care toată lumea îi consideră scriitori, precum Amos Oz, Murakami şi aşa mai departe, care sunt de mulţi ani pe această listă, nu cumva au suferit o nedreptate, dacă nu cumva s-a întâmplat un lucru total neaşteptat care i-a prejudiciat şi a prejudiciat ideea de literatură largă”, a adăugat cunoscutul scriitor. Pe de altă parte a mai spus Cărtărescu, „Bob Dylan este un om care a avut tot ce şi-a putut dori, tot ce îşi poate dori un om. A avut probabil cea mai mare glorie cu putinţă. Cred că la ora aceasta nu există om mai cunoscut în toată zona artistică din lume, în zona de artă înaltă şi artă populară”.

Alături de Mircea Cărtărescu, traducătorul poemelor „Suflare în vânt. 100 de poeme”, la evenimentul de la Târgul Gaudeamus dedicat lui Bob Dylan au participat poeta Denisa Comănescu şi criticul literar Marius Chivu, care au vorbit despre opera cunoscutului artist. Denisa Comănescu a surprins, declarând că se aştepta ca Bob Dylan să primească premiul Nobel pentru literatură încă din anul 2012, când acest trofeu i-a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan şi a mai spus că-l asocia pe Dylan cu Leonard Cohen, de curând dispărut. „Muzicianul-poet Bob Dylan este una dintre personalităţile artistice geniale ale zilelor noastre, un om care a marcat în mod fundamental evoluţia artistică-culturală din America şi nu numai a anilor 1960-1970”, a spus ea. Marius Chivu a încheiat vorbind despre volumul „Tarantula”, pe care-l consideră o carte experimentală și un lung poem în proză, aproape atipice pentru personalitatea lui Bob Dylan, așa cum ne este ea cunoscută. „E o carte aproape experimentală, la care nu te-ai fi aşteptat să fie scrisă de Bob Dylan, ale cărui versuri ţin de baladă, vin dintr-o tradiţie mai veche a trubadurului”.

27
/04
/17

H.-R. Patapievici, Nicu Alifantis, Ada Milea, Cătălin Ștefănescu, Vera Șandor, Mădălina Pașol și mulți alții într-un weekend cu vernisaj, concerte, teatru, dialoguri, conferință și film. Vineri, 12 mai, la ARCUB Lipscani 84-90, la orele 18:30, începe prima ediție a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tușă Psihanalitică”, singurul festival ce îmbină arta și psihanaliza.

23
/04
/17

Odată cu apariția filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viața celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.

19
/04
/17

Poetul Claudiu Komartin (33 de ani) ține în viață un cenaclu – Institutul Blecher. Și o editură care publică poezie – Casa de Editură Max Blecher. Claudiu Komartin, din Berceni. Trăiește între poeți și pentru poezie. Către viitor se uită, așa cum e și firesc, în ordinea poetică a lumii, cu scepticism.

19
/04
/17

Peste aproximativ o lună, în capitală debutează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Timp de o săptămână, în perioada 15-21 mai, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

19
/04
/17

George Bălăiţă unul dintre marii scriitori români contemporani, s-a stins din viață sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini vârsta de de 82 de ani. În iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat lui George Bălăiță Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă.

11
/04
/17

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor "Romanţe pentru mai târziu". În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

07
/04
/17

Viaţa mea, cel mai nou volum semnat de Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, a apărut în această săptămână la Editura Polirom, în ediţie cartonată, şi în format digital.