Mircea Cărtărescu, nominalizat la Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-nominalizat-la-premiul-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea de-a XXII-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care se acordă anual la Botoşani. Cărtărescu, în vârstă de 56 de ani, a debutat în 1971 cu poezii în revista România literară. El a publicat în 1980 volumul […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea de-a XXII-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care se acordă anual la Botoşani.

Cărtărescu, în vârstă de 56 de ani, a debutat în 1971 cu poezii în revista România literară. El a publicat în 1980 volumul de poezii ‘Faruri, vitrine, fotografii…’, care a obţinut, în acelaşi an, Premiul Uniunii Scriitorilor. A mai scris ‘Poeme de amor’- 1983, ‘Totul’- 1985, ‘Levantul’- 1990 (Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1990), ‘Dragostea. Poeme (1984-1987)’- 1994, ’50 de sonete de Mircea Cărtărescu cu cincizeci de desene de Tudor Jebeleanu’- 2003, dar şi ‘Nimic. Poeme (1988-1992)’- 2010.

Alături de Cărtărescu, au fost nominalizaţi la Premiul Naţional de Poezie pentru Opera Omnia scriitorii Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Genaru, Ion Mureşan, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu. 


Premiul se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani. Laureatul, care este ales de către un juriu condus de Nicolae Manolescu, este desemnat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Sursa: Agerpres

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

07
/09
/17

După succesul multipremiatului spectacol „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Mark Haddon, tânărul regizor Bobi Pricop revine la TNB, Sala Pictură lansând în premieră națională piesa UFO a unuia dintre cei mai talentați și jucați dramaturgi tineri ruși, Ivan Vîrîpaev, în traducerea Mașei Dinescu, avându-i în distribuție pe Ada Galeș, Istvan Teglaș, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru.