Mircea Daneliuc, despre viață, literatură și cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-daneliuc-despre-viata-literatura-si-cinema/

Cineastul şi scriitorul Mircea Daneliuc va vorbi la Cafeneaua critică despre viaţa şi creaţia sa literară şi cinematografică. Evenimentul este programat în Club A din Capitală, joi, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Cineastul şi scriitorul Mircea Daneliuc va vorbi la Cafeneaua critică despre viaţa şi creaţia sa literară şi cinematografică. Evenimentul este programat în Club A din Capitală, joi, de la ora 19.00.

Mircea Daneliuc, născut pe 7 aprilie 1943, în Hotin, o localitate aflată în prezent în Ucraina, este unul dintre cei mai importanţi regizori din cinematografia românească, autor al unei întregi serii de filme de marcă, între care „Cursa” (1975), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Glissando” (1984), „Iacob” (1988), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995).

Probă de microfon (secvență), de Mircea Daneliuc

Cineastul s-a dovedit, după 1997, şi un scriitor prolific, fiind autorul a 15 cărţi – romane, proză scurtă, teatru şi un volum-interviu -, printre care se numără „Pisica ruptă” (1997, 2013), „Marilene” (1999), „Petru şi Pavel” (2003), „Ora lanti” (2007).

De asemenea, a semnat scenariile şi adaptări literare pentru filmele sale – în câteva dintre fiind şi actor.

Daneliuc a absolvit în 1966 Facultatea de filologie, la Universitatea din Iaşi, iar, în 1972, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

În 2013, editura ieşeană Adenium a publicat trei cărţi de Mircea Daneliuc şi are în proiect reeditarea tuturor volumelor sale.

Mircea Daneliuc

Coperta cărții Pisica ruptă, de Mircea Daneliuc

Amfitrionul evenimentului de joi va fi criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a sărbătorit 100 de ediţii ale seriei a doua în luna mai 2013. Întâlnirile Cafenelei critice au loc joi seara, la Club A din Capitală.

Foto cu Mircea Daneliuc – wikipedia

26
/09
/17

Sergiu Matiș, cunoscut artist român stabilit la Berlin, va prezenta publicului din București spectacolul NEVERENDINGS. Evenimentul va avea loc în cadrul eXplore festival #12, luni, 25 septembrie 2017, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Național “I.L Caragiale” București.

26
/09
/17

Filmul „Tulip Fever / Febra Lalelelor” urmăreşte povestea unui artist, Jan Van Loos (Dane DeHaan), care se îndrăgoseşte de o tânără măritată, Sophia Sandvoort (Alicia Vikander), când i se comandă pictarea portretului ei în timpul Tulip maniei din Amsterdamul secolului al XVII-lea. „Tulip Fever / Febra Lalelelor”, distribuit de Forum Film România, rulează în cinematografele din toată ţara.

26
/09
/17

Won Won Myeong și Yutaka Nakata – doi dintre renumiții dansatori și coregrafi colaboratori ai Companiei Carolyn Carlson – revin în România în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru a susține un workshop de dans contemporan. Workshop-ul, 20 – 26 octombrie, este dedicat dansatorilor, coregrafilor și actorilor români, cu vârsta de peste 18 ani.

25
/09
/17

Remarcabila rezistenţă în timp (12 ani) a proiectului de audiţii radiofonice cu public, organizate de redacţia Teatrului National Radiofonic (proiect iniţiat şi promovat de regizorul Mihai Lungeanu) se datorează unei strădanii susţinute de a descoperi şi comenta realitatea din spatele „cortinei sonore” cu care genul teatrului radiofonic îşi atrage şi provoacă ascultătorii.

25
/09
/17

Regizorul Martin Scorsese va preda un curs pe internet ce va fi dedicat artelor cinematografice. Inițiativa reprezintă prima incursiune a renumitului cineast american în domeniul cursurilor difuzate online. Cineastul american, câștigător al unui premiu Oscar, va debuta în calitate de profesor de arte cinematografice la începutul anului 2018 prin intermediul unui curs online difuzat de platforma educațională MasterClass.

25
/09
/17

Dakino Production anunță premiera în cinematografe a celui de-al 7-lea film de lungmetraj în regia lui Dan Chișu, ANIVERSAREA, ce va avea loc 10 noiembrie, la o zi distanță de data la care se sărbătorește căderea Zidului Berlinului, moment emblematic ce reprezintă sfârșitul regimului comunist în țările din Europa Centrală și de Est.

24
/09
/17

„UFO” (OZN – dar pe englezește) se joacă la Teatrul Național din București, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeș, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu și Ion Caramitru.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

23
/09
/17

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!