Mircea Dinescu la masă cu Maia Morgenstern, la Politică şi delicateţuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-dinescu-la-masa-cu-maia-morgenstern-la-politica-si-delicateturi/

Mircea Dinescu îi pregăteşte actriţei frigărui asortate şi o salată inedită de toamnă, în ediţia din 26 octombrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 14.35.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2014

În zi de sărbătoare, pe 26 octombrie, Mircea Dinescu invită la prânz o veche prietenă, actriţa Maia Morgenstern. Alături de ea, spune el, a mai pus la cale, de-a lungul timpului, năzdrăvănii legate de bucătărie, dar şi de poezie. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 14.35, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Dacă în bucătărie Maia l-a uimit cu mulţi ani în urmă, în vremurile în care rar găseai ceva pe rafturile magazinelor, cu un desert „de castane” preparat, de fapt, din fasole, fără ca nimeni, nici măcar Dinescu, să observe diferenţa, în poezie, actriţa l-a încântat recitându-i poeziile în stradă, la festivalul „Bulevardul artelor”.

Dinescu şi Maia Morgenstern pătrund, cum spune actriţa, „în spaţiul sacru al bucătăriei”, unde poetul pregăteşte frigărui asortate, un amestec armonios între trei feluri de carne, legume şi slăninuţă afumată la lemn de prun.Maia Morgenstern

Dinescu oferă un mic recital în bucătărie şi, ajutat de musafirul său, însoţeşte frigăruile cu o salată de toamnă, în care combină îndrăzneţ sfecla şi ceapa coapte cu mărul crud şi nuca, toate stropite din belşug cu zeamă de portocală.

Îndemânatică, deşi spune cu modestie că nu este foarte pricepută în bucătărie, Maia Morgenstern participă la pregătirea bucatelor cu plăcere şi curiozitate. „Alături de Mircea Dinescu, în bucătărie nu poţi să fii decât un învăţăcel”, spune actriţa.

De îndată ce masa e gata, cei doi coboară în cramă, unde sunt aşteptaţi de Taraful lui George Strugurel şi de un vin bun, iar discuţia curge firesc şi cald, ca între vechi prieteni. Cei doi îşi amintesc cu nostalgie de tinereţe, de împlinirile şi hopurile vieţii, de familie, discuţia trecând apoi, inevitabil, către actorie şi poezie.

Emoţionată şi încântată, Maia Morgenstern mărturiseşte la final: „Întâlnirea de astăzi a avut un gust cu totul special, aş fi mâncat şi pietre, la cât de drag mi-a fost să evoc amintiri şi poveşti, să schimbăm impresii şi să dialogăm sincer şi deschis”.

Foto: Mircea Dinescu şi Maia Morgenstern – TVR

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

29
/09
/17

Teatrul Naţional Radiofonic continuă proiectul, de înaltă ţinută artistică, inaugurat recent cu un real succes: „Ne auzim la... Metropolis”. Luni, 2 octombrie 2017, la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu nr. 89) va avea loc o întâlnire de suflet, în care va fi evocată personalitatea excepţională a regizorului Ion Vova, la 100 de ani de la naştere.

28
/09
/17

Pentru turistul care pune pentru prima dată piciorul în Asia, Thailanda e o altă planetă. Cu amestecul lui fascinant de zgârie-nori și mizerie, cu aglomerația lui teribilă, cu tuk-tuk-urile care se strecoară peste tot și trenurile suspendate, cu mâncarea preparată în plină stradă, cu aromele lui tari, cu ghirlandele de flori, cu templele ca-n povești, Bangkokul nu seamănă cu nimic.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!

28
/09
/17

Muzeul Județean de Istorie Brașov strânge obiecte cu valoare muzeală din fostele cartiere muncitorești și invită elevi să realizeze fotografii și să descopere amintirile generației bunicilor lor.

28
/09
/17

„Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, a fost selectat în competiţia Russian Open Documentary Film Festival „Artdocfest” 2017, care va avea loc la Moscova în perioada 6 - 12 decembrie. Producţia românească va concura cu şase documentare în festivalul din Rusia, care a fost fondat în 2007.

28
/09
/17

Leonardo DiCaprio și Martin Scorsese vor colabora din nou într-un film biografic despre viața fostului președinte al SUA Theodore Roosevel. DiCaprio îl va interpreta pe Roosevelt, a cărui președinție (1901-1909) a fost un element cheie în conservarea spațiilor naturale și faunei sălbatice prin promovarea de parcuri naționale.

27
/09
/17

INTERVIU Oana Răsuceanu și Asociația Culturală Control N invită liceenii să-și danseze poveștile, între 9 și 15 octombrie, în cadrul atelierului de dans contemporan pentru adolescenți Dance Yourself. Iată despre ce e vorba!

27
/09
/17

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.

27
/09
/17

După HABEMUS BEBE, Asociația Art No More revine în toamna aceasta cu un nou spectacol de teatru. Este vorba despre IDENTIC NATURAL, proiect teatral care exploatează una dintre cele mai discutate teme contemporane: ce mâncăm. Un spectacol despre lipsa de informare în domeniul alimentației, despre dificultatea de a alege dintre sute de produse de același tip și dificultatea de a discerne între miile de păreri contradictorii.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.