MNAC | Artistul Petru Lucaci devine curatorul studenților săi în cadrul propriei expoziții
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-artistul-petru-lucaci-devine-curatorul-studentilor-sai-in-cadrul-propriei-expozitii/

După ce a reinterpretat în expoziţia sa de la MNAC – Material-Scapes – universul periferic din atelierele UNARTE, artistul Petru Lucaci intră în rolul de curator al studenţilor săi şi îi invită să expună în propria expoziţie de la MNAC.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2020

„Întotdeauna mi-am dorit ca studenții mei să se conecteze la tot ce se întâmplă pe plan internațional. Să nu se ancoreze doar la realitatea imediată, locală. Desigur, este foarte importantă oferta educațională din cadrul UNArte, dar este la fel de important exercițiul explorării din afara atelierelor. Aș vrea ca acești tineri artiști să fie produsul unei școli care mizează pe diversitate. Chiar dacă termină Departamentul Pictură, este obligatoriu să exploreze și alte limbaje din sfera vizualului pentru a-și contura un profil profesional complex.

Am urmărit, de asemenea, ca studenții să se diferențieze cât mai mult, să-și particularizeze discursul vizual, să evite pe cât posibil preluarea unor modele.

I-am încurajat să se lase contaminați de cercetare și investigare inter- și trans-disciplinară pentru a identifica soluții de înnoire a limbajului vizual.

Mi-am încurajat studenții să facă jocuri de rol. Să vadă cum este să coordonezi și alte proiecte, să facă exerciții de curatoriat în echipe interdisciplinare, să învețe și să cunoască cât mai mult din lumea artistică reală, nu doar ce se întâmplă în atelier. Mi-am dorit ca studenții mei să fie pregătiți să colaboreze, să facă echipă, să cerceteze dincolo de actul artistic. Și mi-a plăcut să-i țin aproape! Să le deschid gustul pentru explorări colective.

Sunt profesor și cred că cea mai bună metodă de a îndruma este prin puterea exemplului. De aceea am făcut loc în cadrul expoziției mele de la MNAC acestui exercițiu de curatoriat. Îmi invit foști și actuali studenți să expună în cadrul expoziției Material-Scapes.

Toți cei invitați acoperă o plajă generoasă de exprimare, sunt imprevizibili și dispun de o mobilitate exemplară.

Primul invitat este Răzvan Boar, unul dintre cei mai prezenți tineri artiști români pe scena artei contemporane. Cu un profil profesional foarte bine conturat, cu un potențial remarcabil de exprimare artistică, cu lecturi și mare disponibilitate pentru cercetare, Răzvan Boar are o bună vizibilitate în spațiul cultural actual.” (Petru Lucaci)

DESPRE RĂZVAN BOAR

Opera lui Răzvan Boar acoperă o gamă largă de medii, de la pictură la desen, de la colaj la obiecte și instalații. În procesul său de lucru, artistul postulează un dialog autoreflexiv între acestea, fără a favoriza un mediu anume. Lucrările sale evocă o varietate de referințe culturale, printre care Epoca de Aur a benzii desenate, modernismul târziu, sau nașterea fenomenului pop.

Răzvan Boar (n. 1982, RO) trăiește și activează în București. În 2018 a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Arte din București. Între 2019 – 2020 beneficiază de o rezidență artistică la EESAB Brest, în Franța.

Expoziții recente: DEMOFLASH II, Galeria Nicodim, București; DEMOFLASH, Passerelle Passerelle Centre d’art contemporain, Brest, Franța; Our Lady of the Flowers, Galeria Nicodim, București; EZ VALLEY, Galeria Nicodim, Los Angeles, SUA; HOMEWARD BOUND, Galeria Nicodim, Los Angeles, SUA; STUMP LUNCH, Ibid. Gallery, Londra; Mitologii, Abația Neumünster, Luxemburg.

Expoziția Petru Lucaci. Material-scapes poate fi văzută până în 25 octombrie 2020, la parterul muzeului. Pe toată perioada expunerii vor avea loc microvernisaje de expoziții-în-expoziție organizate de profesorul și curatorul Petru Lucaci alături de studenții săi.

Foto: Răzvan Boar, Symbolic 5, 2020,  Credite foto Galeria Nicodim

16
/09
/21

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

16
/09
/21

În 2021, toamna începe oficial și fabulos, odată cu ediția anuală a celui mai mare eveniment de artă românească, Art Safari. Cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 16-26 septembrie în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub – Hanul Gabroveni.

03
/09
/21

Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, o evocare a istoricului și criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).

25
/08
/21

Young Artists Connections se află la cea de-a doua ediție – un proiect dedicat scenei tinere, inițiat de SwitchLab, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Prima ediție a fost dedicată absolvenților universităților de artă, care au participat la o expoziție de grup la MNAC și la o expoziție personală la SwitchLab.