Mo Yan şi Baladele usturoiului din Paradis, la Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/mo-yan-si-baladele-usturoiului-din-paradis-la-humanitas/

Marţi, 28 ianuarie de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte o dezbatere pe marginea celebrului roman „Baladele usturoiului din Paradis“ al deţinătorului premiului Nobel pentru literatură, Mo Yan.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2014

Marţi, 28 ianuarie de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte o dezbatere pe marginea celebrului roman „Baladele usturoiului din Paradis“ al deţinătorului premiului Nobel pentru literatură, Mo Yan.

Vor vorbi despre această uluitoare cronică a unei lumi aparte, pe cât de stranie pe atât de fascinantă, prof. dr. Florentina Vişan, prof. Luminiţa Bălan, traducătoarea cărţii, criticii literari Tania Radu şi Elisabeta Lăsconi, jurnalistul şi producătorul TV, Ana-Maria Caia. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

Baladele usturoiului din Paradis, de Mo Yan

Romanul Baladele usturoiului din Paradis este inspirat de un eveniment real, petrecut în anii ’80 în nordul Chinei: o revoltă spontană a ţăranilor care a avut consecinţe dramatice.

În acest cadru se ţes trei poveşti despre dragoste, loialitate şi răzbunare.

Cronică a brutalităţii şi a absurdului vieţii parcă rupte de lume a oamenilor simpli, romanul are măreţia unei epopei în ale cărei cânturi se împletesc realismul şi fantezia, tradiţia atemporală şi observaţia socială, istoria cea mare, implacabilă, şi istoriile personale cutremurătoare ale actorilor care intră fără voie în scenă.

Mo Yan

Mo Yan, scriitorul distins cu premiul Nobel pentru literatură 2012

„Romanul este o specie literară uriaşă, cu mii şi zeci de mii de înfăţişări. Aici se găsesc şi miei, şi păsărele, se găsesc şi lei, şi crocodili.

Nu poţi, din pricină că leul a mâncat mielul sau crocodilul a mâncat păsărelele, să spui că aceste animale sunt nemiloase.

La fel, nu poţi, din pricină că leul şi crocodilul îşi dezvăluie iscusinţa atunci când vânează sau se desfată atunci când prind prada, să spui că aceşti prădători sunt neîndurători.

O lume în care nu există decât miei şi păsărele nu este o lume adevărată; un roman în care există numai oameni buni nu este un roman adevărat.

Dacă priveşti dintr-o perspectivă mai înaltă, şi omul bun, şi omul rău sunt vrednici de milă.

Mica Compasiune înseamnă să simpatizezi omul bun, Marea Compasiune înseamnă să-l simpatizezi nu doar pe cel bun, ci şi pe cel rău.“ – Mo Yan, În apărarea demnităţii romanului de mari dimensiuni

Mo Yan

Foto cu Mo Yan şi Baladele usturoiului din Paradis – Humanitas

22
/06
/13

Marţi, 25 iunie, la ora 19.00, sunteţi așteptaţi pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o seară indiană în care puteţi discuta despre romanul „Valurile pământului“ de Anuradha Roy.

20
/06
/13

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015.

10
/06
/13

„Kamceatka” este cel mai cunoscut roman al argentinianului Marcelo Figueras - o poveste despre o realitate apăsătoare („Războiul murdar“), privită prin ochii unui copil. Cartea a apărut anul acesta la Editura All, în colecția „Strada Ficțiunii“. Iar filmul care are la bază romanul a fost ales să prezinte Argentina la Premiile Oscar, secțiunea „Cel mai bun film străin“.

05
/06
/13

Astăzi, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, Adina Dabija, cunoscută mai ales pentru volumele sale de poezie („poezia-păpuşă“, „Stare nediferenţiată“), va citi fragmente din „Şaman“, primul său roman, apărut de curând în colecţia „Ego. Proză“ a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.