Monede dacice furate de la Sarmizegetusa şi recuperate recent din SUA, expuse, de astăzi, la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/monede-dacice-furate-de-la-sarmizegetusa-si-recuperate-recent-din-sua-expuse-de-astazi-la-mnir/

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti va expune astăzi, în premieră, 49 de monede din argint dacice de tip koson.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti va expune astăzi, în premieră, 49 de monede din argint dacice de tip koson. Acestea au fost recuperate recent din SUA, în urma cooperării judiciare internaţionale dintre autorităţile române şi cele americane, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

Astfel, cele 49 de monede din argint dacice recuperate recent sunt drahme emise de regele Koson (cca. 44 – 29 î.e.n), unul dintre urmaşii lui Burebista. Dintre acestea, 30 de piese aparţin tipului monetar „clasic“, care reia reprezentările şi legenda de pe staterii de aur ai acestui suveran (varianta cu monogramă), iar celelalte 19 drahme din argint aparţin tipului cu legenda Koson Droyeis, scrisă cu caractere greceşti, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I, notează Mediafax.

Singura emisiune dacică din argint

Cele 49 monede fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44 – 29 î.e.n.

Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2003, în urma unor activităţi ilegale de detecţie şi săpături desfăşurate de membrii unor reţele infracţionale care au activat zona în Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în cadrul comerţului internaţional de antichităţi.

Ceremonie de recuperare

Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că, pe 26 iunie, a avut loc la Consulatul General al României de la Chicago o ceremonie care a marcat recuperarea şi repatrierea din Statele Unite ale Americii a unui număr de 49 de monede dacice de argint de tip koson.

Recuperarea şi repatrierea monedelor se datorează cooperării judiciare internaţionale dintre autorităţile americane şi române – Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României.

La ceremonie au participat oficialităţi americane implicate în procesul de recuperare a unor piese aparţinând patrimoniului cultural naţional românesc, membri ai Consulatului General al României, specialişti din Ministerul Culturii, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Chicago.

Premieră absolută

Operaţiunea desfăşurată în cadrul Acordului de asistenţă juridică între Statele Unite ale Americii şi România reprezintă o premieră absolută, deoarece este pentru prima oară când autorităţile române reuşesc recuperarea unor piese furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi de pe piaţa numismatică americană.

Recuperarea şi repatrierea celor 49 de monede de argint dacice s-a realizat în cadrul prevederilor convenţiei UNIDROIT.

Foto credit: MNIR

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.